AG Parafudr Sınıfları ve Seçim Kriterleri Videosu Yayında
17 Aralık 2020Türkiye’nin En Geniş Kapsamlı Yıldırımdan Korunma Eğitimi-3 29 Ocak 2021’de!
2 Ocak 2021Yuvarlanan Küre Metodu
Yuvarlanan küre metodu yıldırımdan korunma tasarımlarında Yılkomer olarak en çok kullandığımız yöntem olarak ön plana çıkmaktadır. Peki nedir bu yuvarlanan küre metodu özet bir şekilde size yuvarlanan küre metodunu bu yazımızda anlatmak istedim.
Çok basit bir anlatımla yıldırım bir küredir ve bu küreyi yakalama uçlarıyla binadan ve tesisten uzakta tutmaya çalıştığınız yönteme ‘Yuvarlanan Küre Yöntemi’ denir. Kürenin korunacak yapıya değdiği noktada kazanan yıldırım olur. Tasarımınız o kadar kusursuz olmalı ki küre yere ya da yapıya değmemelidir. Yıldırım riski, yapının boyutları, tesis ve yakalama ucu yükseklikleri bu kürenin boyutunu etkiler. Burada dikkat etmemiz gereken kürenin R yarıçapını doğru bir risk ile belirleyip tasarım ve hesaplarımıza ilk adımda doğru başlamaktır.
Yuvarlanan küre metodu IEC 62305 Standartı uyarınca pasif yakalama uçları yapılan tasarım çalışmalarından biridir. Aktif paratonerler bu tanımlar içerisinde yer almazlar. Pasif izoleli yakalama uçlarıyla yapılan yuvarlanan küre metodu tasarımları en güvenilir yıldırımdan korunma sistem tasarımı olarak ön plana çıkmaktadır. Yuvarlanan küre metodu yıldırımı çekmeyen düşeceği zaman devreye giren; tüm sivri ve köşe noktaları koruma altına almamızı sağlayan bir yıldırımdan korunma tasarım yöntemidir. Genellikle tripod ve yüksek yakalama uçları ile yapılan tasarımlar daha ergonomik ve yüksek güvenli olarak ön plana çıkarlar.
Yuvarlanan küre metodu ile endüstriyel tesisler, enerji tesisleri, camiler, prefabrik yapılar gibi tüm tesisler koruma altına alınabilir.
Standart kapsamında risk analizine göre öncelikli olarak korunacak tesisin riski belirlenmeli ve R yarıçapı seçilmelidir.
Burada yuvarlanan küre yarıçapı Risk 1’de 20 metre, Risk 2’de 30 metre Risk 3’de 45 metre ve Risk 4 de 60 metre olarak alınabilir.
Temel olarak 2 yakalama ucu arası mesafe d mesafesinin hesaplanmasına odaklanılmalıdır.
Autocad ortamına yerleştirilen yakalama uçları ve p penetration teğet mesafesi çizim ile hesaplanarak ilgili kareköklü formülden d mesafesi seçilmelidir.
Burada yakalama ucunun boyu penetration katsayısını direk olarak etkilemektedir. Bu nedenle yüksek uzunlukta tripod sistemler tasarımımızı kolaylaştıracaktır.
Yıldırımdan korunma merkezi olarak izoleli yakalama uçları, izoleli tripod sistemler, izoleli iniş iletkenleri gibi yıldırımdan korunma konusunda kendini ispatlanmış ürünlerle Yuvarlanan küre metoduna göre tasarımlar gerçekleştirmekte ve tesislerinizi koruma altına almaktayız.
Yıldırımdan korunma merkezi uzman kadrosu ile temasa geçerek keşif ve tasarım konusunda destek alabilir anahtar teslim tesisinizin yıldırımdan korunmasını sağlayabilirsiniz.
YILDIRIMDAN KORUNMA STANDARTI PDF
Unutmayın Yılkomer Değerlerinizi Korur!
BAŞVURU TALEP FORMU