Kaçak Akım Rölesi Ölçümü (Testi)
9 Eylül 2015Tesislerde Neden Parafudr Kullanılmalıdır?
14 Eylül 2015Vinçlerin Yıldırımdan Korunması
Vinçler yükseklikleri ve metal yoğunlukları nedeniyle bulundukları alanda yıldırımın direkt etkisine kolayca maruz kalabilmektedirler. Yıldırım devrilme, elektriksel sistemlerin zarar görmesi, sensörlerin yanması gibi olumsuz durumlara yol açabileceği gibi operatörün de elektriksel akıma kapılmasına imkan sağlar. Son olarak Mekke’de gerçekleşen ve günlük hayatta çok sık karşılaştığımız bu durumu teknik açıdan açıklamak istedik.
Normal koşullarda vinçlerin kesitleri yıldırım deşarjını toprağa iletmek için yeterlidir,ancak yükseklikleri nedeniyle darbeler yandan da vinçlere gelebilmektedir. Bu noktada IEC 62305 risk analizi kapsamında Vincin en tepesinde konumlandırdığımız yakalama uçlarını yanlardan kol çıkarak da sağlamamız gerekmektedir. Yuvarlanan küre metoduna göre yıldırımı ancak bu şekilde yönlendirebiliriz. Yakalama ucu olayın ilk adımıdır, bu darbe geldikten sonra devrilme gibi olumsuz durumlar olmaması için Vinç topraklamasını çok iyi yapılmış olması gerekir ve toprak geçiş dirençlerinin hızlıca akabilmesi için mümkün olan minimum dirence indirgenmesi gerekmektedir. Bu noktada Levha, kazıklı topraklama ve ağ yöntemine göre farklı hesaplar yapılabilir ancak vincin minimum 4 noktasından darbeler toprağa kolayca akabilmelidir.
Yıldırımdan Korunma Merkezi olarak Vinç sistemlerinin korunması yönünde gerçekleştirdiğimiz çalışmalar hakkında tarafımıza ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
Fiziksel korumaya paralel olarak vinçlerin elektriksel ve otomasyonel aksamlarının yıldırımdan korunabilmesi için AG parafudr sistemi kullanılmalıdır. Özellikle 24 V hassas sensör sistemlerinde data korumalar vincin kitlenmesi gibi olumsuz durumların önüne geçecektir. IEC 61643 kapsamında vinç sisteminde 10/350ms eğrilerinde test edilmiş ürünler kullanılmalıdır. Uzun süre sabit noktalarda çalışacak ve insan yoğunluğunun çok fazla olduğu şantiyelerde de yuvarlanan küre metoduna göre tasarlanmış dikey ve yancıl yakalama çubukları izoleli iletkenlerle toprağa kadar ulaşabilir. Bu durum dokunmadan dolayı oluşabilecek çarpılmaları ve manyetik etkileri ortadan kaldıracaktır. Yıldırımın direk etkisine maruz kalan bir vinç eğer darbeyi kolayca sönümleyecek bir sisteme sahip değil ise fiziksel etkiden dolayı momenti bozulur ve devrilme gibi olumsuz durumlar yaşanır. Sonuç olarak darbenin yönlendirilmesi ve vincin topraklama sisteminin doğru hesaplanması sorunların önüne geçecektir.