Raycap PROTEC ZPS T1HS – Doğrudan Baraya Montaj Edilebilir Parafudr Sistemi
8 Kasım 2020Yılkomer En Popüler 5 Blog Yazısı
15 Kasım 2020Topraklama Uygulamalarında Doğrular ve Yanlışlar
Topraklama uygulamalarında doğru olduğu düşünülen hatalı bilgiler maalesef güncel uygulamalarda karşımıza çıkıyor. Topraklama konusunda akıllara takılan bazı önemli noktaları bu yazımızla sizlere anlatmak istedik.
Yılkomer olarak kısa ve bilgilendirici metinlerle alçak gerilim parafudr sistemleri, topraklama, eşpotansiyel ve yıldırımdan korunma konularında sizlere sürekli güncel bilgileri sunmaya devam edeceğiz.
Aşağıda özetlediğimiz maddelerin uygulamalarınızda fayda sağlamasını dileriz.
- Topraklama uygulamalarında çubuk şeklinde topraklama elektrotu kullanımı tek alternatif değildir ağ ve levha yöntemi ile yapılan uygulamalarda da başarılı sonuçlar elde edilebilir
- Topraklama uygulamalarında dokunma gerilimi esas alınarak yapılan uygulamalar teknik açıdan daha doğrudur. Sadece yayılma direncinin uygunluğu baz alınmamalıdır.
- Topraklama uygularında çubuk şeklinde topraklama elektrotları kullanılıyor ise çubuklar arası mesafe en az çubuk boyunun 2 katından daha fazla olmalıdır.
- Halka şeklinde topraklayıcı ve çubuk elektrot aynı anda kullanılıyor ise çubuk karşısında olduğu halkanın kenar uzunluğunun 5 katı uzakta olmalıdır.
- TT sistem olan topraklama tiplerinde kaçak akım rölesi kullanımı zorunludur. Zorunlu olmadığı düşünülen ve Kaçak Akım Rölesi kullanılmayan tesisler yönetmeliğe uygundur değildir.
- Enerji veren kuruluşlardan Alçak Gerilimle enerji alan bütün tüketiciler TT Tipi topraklama sistemi kullanmak zorundadır
- Klasik varistör tabanlı parafudr kullanılan tesislerde hedef topraklama değeri aranırken Strikesorb teknolojili parafudr sistemlerinde hedef topraklama değeri aranmamaktadır.
- Topraklama sistemlerinde çubuk, halka, ağ şeklinde elektrotların birlikte kullanılması halinde bunların her birinin direncini hesaplayıp paralel çalıştıklarını düşünerek eşdeğer paralel direnç bulunması hatalı sonuçlar doğurur.
- Topraklama uygulama ve hesaplarında mutlaka toprak özgül direnç değeri ölçülmelidir.
- İş yerlerinde ups, server, bilgisayar ve zayıf akım sistemleri gibi farklı sistemlere ayrı topraklamaların istendiği görülmektedir. Bir binada farklı topraklama sistemleri var ise birinde meydana gelen hata sonucunda bu iki sistem arasında tehlikeli gerilimler doğar. Bundan dolayı tüm topraklamalar eşpotansiyelde olmalıdır.
- Nötr hatları ile topraklama hatları arasında oluşan gerilimlerin bina topraklamasının kötü oluşuyla doğrudan ilgisi yoktur. Okun değer nötr hatları üzerindeki gerilim düşümüdür. İlave topraklama yaparak bu değeri düşürmeniz mümkün değildir.AG tesislerde ayrı bir elektrot ile nötr hattının topraklaması ile çözüm bulmaya çalışmak sakıncalıdır. Bu uygulama ile şebeke nötrüne işletme topraklaması eklenmiş olur. Bina topraklaması ile bu topraklamanın yakın oluşuda (20m) sakıncalıdır.
- Yıldırımdan korunma topraklaması mutlaka eşpotansiyele alınmalıdır. Sistem topraklaması ile yıldırımdan korunma topraklaması ayrı olmamalıdır.
- Topraklama uygulamalarında sadece bakır iletken ve elektrot kullanmak zorunlu değildir; galvaniz topraklayıcılarda topraklama uygulamalarında kullanılabilir. Alimunyum özellikli iletkenlerin topraklama uygulamalarında kullanılmaları uygun değildir.
- Topraklama uygulamalarında farklı cins metallerin birlikte kullanılması uygun değildir. Bakır ile galvaniz iletkenlerin birlikte kullanılması bimetal etkiye neden olur.
- Topraklama uygulamalarında bağlantı noktalarında korozyon önleyici bant kullanımı olası korozyon ve direnç yükselmelerine önleyici etki sunar
- Topraklama direnç değerinden daha çok koruma elemanlarını çalıştıran direnç değerlerinin uygunluğu önemlidir. Örneğin bir tesis topraklaması 1 ohm çıktığında hiçbir önemi yoktur. Önemli olan koruma topraklamasının sistemde çalışıp çalışmadığıdır.
- Temel topraklaması filizlerine yıldırımdan korunma ekipmanlarının bağlanması bazı şartlara bağlıdır. Süreklilik testi yapılmadan bina boyunca TİP 1+2 parafudr kullanılmadan bu uygulama uygun değildir.
Topraklama projelendirme, ekipman temini, uygulama ve ölçüm konularında Yılkomer ‘den her zaman destek alabilirsiniz.
Unutmayın Yılkomer ‘Değerlerinizi Korur!’