Yıldırımdan Korunma ve AG Parafudr Denetimi Nasıl Yapılmalıdır?
7 Haziran 2020Seyir Halindeki Otomobile Yıldırım Düştü
18 Haziran 2020Topraklama Ürünlerinin Seçimi
Yılkomer olarak ana ürün gruplarımız içerisinde yer alan topraklama ekipmanları elektriksel olarak yaptığımız her çalışmanın en temel adımını oluşturur. Tesiste tüm koruma elemanlarının doğru çalışmasının birinci yolu doğru topraklamadan geçer. Kaçak akım rölesi, sigortalar, ag parafudr sistemleri, dış yıldırımdan korunma sistemleri hepsinin çalışması topraklamanın başarısından geçer. Binalarda yapılan temel topraklama ve kuşaklama ile insan sağlığı korunur. Özetle bir mühendisin yaptığı her tasarımda topraklamayı birinci planda tutmalı hesaplarını standartlara uygun olarak yapılmalı.
Topraklama bir tesis var olduğu sürece toprak altında kalacak ekipmanlarla tasarlanır ve uygulanır. Bir binanın temel topraklamasını 20 yıl sonra değiştirme şansınız yoktur; yada tamamlanmış bir güneş santralinin topraklamasını yeniden kazıp değiştirmek kolay değildir. Bu nedenle topraklama yapılırken kullanılan ekipmanların kalitesi oldukça önemlidir. Direnç değerinin uzun yıllar aynı kalabilmesi için mutlaka kaliteli ürünler kullanılmalı ve korozyona karşı ek önlemler alınmalıdır. Günü kurtarmak adına yapılan topraklamalar bize kısa süre sonra işlevsiz olarak geri dönecek ve sistemsel arızalar meydana gelecektir. Bu nedenle Topraklama Ekipmanlarının Seçimi oldukça önemlidir.
Yılkomer olarak projelerinde kullandığımız ve kalitesinden ödün vermediğimiz topraklama ekipmanları mutlaka IEC normlarına uygun olarak üretilmiş ürünlerdir. Ürünlerin et kalınlığı ve metal yoğunlukları IEC 62305 ve IEC 50164 Standartlarına uygundur. Ürün seçiminde mutlaka standart uygunluğu esas alınmalıdır.
Temel olarak ürün gamımızda yer alan topraklama ekipmanlarına 4 ürün grubuna ayırabiliriz;
1 – Topraklama İletkenleri
- Galvaniz şerit topraklama iletkeni
- Galvaniz monotel topraklama iletkeni
- Bakır yuvarlak topraklama iletkenleri
- Paslanmaz Çelik topraklama İletkeni
2 – Topraklama Elektrotları
- Bakır topraklama elektrotları
- Galvaniz yuvarlak topraklama elektrotlar
- Galvaniz köşebent topraklama elektrotları
- Paslanmaz Çelik topraklama elektrotları
3 – Eşpotansiyel topraklama baraları
4 – Topraklama ekipman bağlantı elemanları
Bu ürünlerin ölçüleri; boyutları farklı olabilir. Bizim burada yapmamız gereken topraklama yapılacak lokasyonda özgül direnç ölçtükten sonra hesap yaparak adet ve ürün seçimi yapmaktır. 2 önceki blog yazımızda örnek topraklama hesaplarına ulaşabilirsiniz.
Topraklama ürünleri seçerken ve uygulama sırasında dikkat etmemiz gereken temel maddeler.
- Topraklama ürünleri mutlaka standart belgelerine sahip olmalıdır.
- Eğer ürünler galvaniz seçilecekse mutlaka sıcak daldırma ürünler tercih edilmelidir.
- Bağlantı klemensleri et kalınlığı standart dışında olmamalıdır. Örneğin 1mm et kalınlıklı ürünler tercih edilmemelidir.
- Bağlantı elemanları vidaları mutlaka paslanmaz seçilmelidir.
- Topraklama yapılacak lokasyonda 80 cm derinlik baz alınarak topraklama yapılmaya başlanmalıdır.
- Farklı metaller birbiri ile irtibatlandırılmamalıdır. Örneğin galvaniz başlanmışsa projeye tamamı galvaniz ekipmanlar ile tamamlanabilir bu teknik bir eksiklik değildir.
- Farklı metaller birbiri ile bağlanacaksa bimetal bağlantı elemanları kullanılmalıdır.
- Bağlantı ek noktaları ve klemens noktalarında korozyon bandı kullanılmalıdır.
- Topraklama elektrotu bağlantılarında H Tipi bağlantı klemensi ve korozyon bandı uygulaması uzun vadede daha iyi sonuç verecektir.Doğru yapılmayan termokaynak bağlantılar zaman içerisinde kırılma riskine sahiptir.
- Toprak altı uygumalarda Bakır ve Galvaniz ürünler kullanılabilir ancak Aliminyum ürünler toprak altı uygulamaları için uygun değildir.
Yılkomer olarak ürün gamımızda bulunan tüm topraklama ekipmanları ile ilgili teknik bilgiye info@yilkomer.com dan ulaşabilir veya alttaki ürün talep formunu doldurabilirsiniz.
ÜRÜN TALEP FORMU