Yılkomer İngilizce Olarak da Hizmet Etmeye Devam Ediyor
17 Eylül 2015Eş Potansiyel Topraklama Barası
17 Eylül 2015Topraklama Tipleri ve Dağıtım Şebekeleri
Uluslararası yönetmeliklerde alçak gerilim dağıtım şebekeleri üç şekilde tanımlanmıştır. TS 3994 standartında yer alan bu dağıtım şebekeleri aşağıdaki gibi adlandırılır. Topraklama tiplerinin uygulaması tesis tipi ve önemine göre değişmektedir. Geleneksel şebeke yapımız TT iken Hastanelerde IT sistem kullanımı, izole trafo kullanımı son derece önemlidir. AG Parafudr sistemi seçilirken de sistemin topraklama yapısı büyük önem taşır. TT, TN, TNC, TNS sistem özelliklerine göre ürün seçimi ve montajı sağlanmalıdır. Yanlış toprak tipine yanlış ürün seçilirse koruma noktasında sorun yaşanabilir. Bu nedenle tesislerde keşif çalışması büyük önem arz etmektedir.
Tesis keşfi ve ag parafudr ürün seçimi için Yıldırımdan Korunma Merkezi uzman kadrosu ile iletişime geçebilirsiniz.
- TN Sistem
- TT Sistem
- IT Sistem
Bağlantı şekillerine göre adlandırılan bu sistemlerde 1. harf trafonun toprak durumunu, 2. harf cihazların toprak durumunu göstermektedir. T toprak, N Nötr I İzole olarak adlandırılabilir.
İlginizi Çekebilir: Topraklama Ölçümü
1-TT Şebekeler
TT şebekelerde şebekenin yıldız noktası topraklanır; böylece işletme topraklaması yapılır. Şebekeye bağlanacak cihazların metal kısımları ise işletme topraklamasından ayrı olarak topraklanır.
2-TN Şebekeler
TN şebeke sistemi yaygın olarak kullanılan şebeke sistemidir. TN şebekelerde nötr noktası doğrudan topraklanarak işletme topraklaması yapılır.
TN-C sistemi: Koruma iletkeni (PE) ile nötr (N) PEN hattında birleştirilerek , şebekenin tamamına PEN hattı olarak iletilir.
TN-S Sistem: TN-S sistemlerde koruma iletkeni ve nötr şebeke boyunca farklıdır.
TN C-S Sistemi: Bu şebekelerde ise PE ve N iletkenleri şebekenin bir bölümünde ayrı bir bölümünde ise ortak çekilir.
3-IT Şebekeler
IT şebekelerde trafonun yıldız noktası toprağa karşı tamamen yalıtılmış veya yüksek empedansa sahip bir eleman ( bobin , direnç) üzerinden topraklanmıştır. Bu şebekeye bağlı cihazlar yine topraklanır.
5 Comments
Selamlar bilgilendirmeleriniz icin öncelikle teşekkürler,sorum şu ,tnc-s sistemlerde herhangi bir topraklama arızası sırasında s bağlantılı bölümdeki kaçak akım rölesi atar mı?
Evet. Kaçak akım rölesi atar. Yurtdışında tn-c tipi topraklama kullanılır. Lakin toprak nötur temas olduğu zaman atmaz bir yerde aynı pano öncesi. Türkiye tabiri ile sıfırlama yapılmış gibi dir. PEN hem nötur hem topraktır ve panodan sonra kaçak akım rölesi ne girdikten sonra nötur klemensi kaçak akıma girmeyen PEN topraklama klemensi ne bağlanır.
Selamlar benim bir sorum var da cevaplarsanız sevinirim. ıt şebekede faz toprak kısa devresinde sigorta neden atmaz.sonucta faz ile toprak arasında potansiyel fark oluşuyor ve sigorta atması gerekir diye düşünüyorum cevaplarsaniz sevinirim
Merhabalar Trafonun yıldız noktası topraktan izole olduğu için açık devre oluşur ve arıza akımı akacak yol bulamaz. Akım akmadığı için de aşırı akım cihazları açamaz. Bu sorunu yaşıyor olmanız muhtemeldir.
Selam TN _S sistemde sigorta acma akimlari , kacak akim olmadanda saglaniyor… Dokunma gerilimleri engelleniyor. Topraklama hesabinda kacak akim rolesi gerekmiyor degilmi O zaman …