Parafudr Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
14 Kasım 2015Termokaynak Nasıl Yapılır?
20 Kasım 2015Solar Sistemlerin Yıldırımdan Korunması Panel Arkası Yakalama Ucu Sistemi
Ülkemizde solar yatırımları hız kazanırken teknik açıdan herkes üstüne düşeni yapmalı ve kurulan santralleri uzun vadeli yatırımlar olduklarını gözden kaçırmamalıyız. Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi solar sistemlerde paratoner uygulamaları risklidir ve standarda uygun değildir. Bu nedenle IEC 62305 standardı uygunluk taşıyan risk taşımayan ancak etkin koruma sağlayan yıldırımdan korunma yöntemlerine yönelmek durumundayız. Yıldırım darbesinin 28000 celciusa yükselen sıcaklığı ve 200 kA tepe değerine ulaşan elektriksel etkisi fiziksel açıdan sistemleri kolayca devre dışı bırakabilmektedir. Bu nedenle S koruma mesafelerine dikkat ederek ilerlemek gerekmektedir.
Yuvarlanan küre metoduna göre 8000mm-12000mm uzunlukta ki yakalama uçları alansal koruma yapabildiğimiz gibi açı oluşturma yöntemi ile panel arkası tabanlar kullanarak da sistemlerimizi koruma altına alabiliriz. Ancak direk yakalama uçlarını panel üzerlerine yerleştirmek doğru bir uygulama değildir az önce belirttiğimiz gibi ‘S’ koruma aralığı sağlanmalıdır. Solar panellerin arkasına konulan yakalama uçları herkesin endişe ettiği gibi gölgeleme yapmamaktadır.
Tasarım ve uygulama ve bu yüzden önemlidir. Gölgeleme hesapları ve tasarımı konusunda uzman firmalara yaptırmak bu noktada önem arz etmektedir. Her bir yakalama çubuğuna ayrı topraklayıcı kullanmamıza gerek olmayabilir eğer mesh metoduna uygun bir güneş santrali temel topraklaması var ise bu global ağı kullanabiliriz. Ancak panolarımızda DC, AC, B+C sınıfı ve data hatlarımızda D sınıfında parafudr kullanmamız önem taşımaktadır. Eğer panellerin arkasına konulan yakalama uçları paneller den destek alarak sabiletlenecek se panel üzeri ekipmanları mutlaka yalıtımlı olmalıdır. Fotoğraflarda örnek sistemleri görebilirsiniz. Konuyla ilgili tasarım ,uygulama ve ürün önerisi ise Yıldırımdan Korunma Merkezi ile iletişime geçebilirsiniz.