Solarex Fuarına Tüm Takipçilerimizi Bekliyoruz
25 Mart 201610 Günde Güneş Santralinizi Yıldırımdan Koruyun
28 Mart 2016Prefabrik Yapıların Aşırı Gerilim ve Yıldırımdan Korunması
Günümüzde prefabrik yapı deyince artık geleneksel algıların aksine tamamen teknolojik, yüksek metrekarelere sahip, normal bir betonarme yapıdan farksız yapılar oluşturulmaktadır. Prefabrik kentler ise son dönemde tüm Dünya tarafından birçok nedenle kurulmaktadır. Onların yanında enerji santralleri, otomasyon sistemlerinde izleme noktaları genellikle saha da prefabrik yapılar içerisinde oluşturulmaktadır. Özetle kolay kurulabilen prefabrik yapılarak gelişmiş teknolojik sistemler içerebilmekte, kent tasarımları gibi uygulamalarda ise çok uzun süre bir evden farksız olarak içerisinde yaşanabilmektedir. Genellikle alçak ve metal ekipmandan oluşan prefabrik sistemlerde hem elektriksel sistemleri de hem de içerisinde yaşayan insanları yıldırım ve ani aşırı gerilim darbelerinde korumamız gerekmektedir. Özellikle yapılan ana iskeletinin ve kaplamasının metal (iletken) oluşu bu noktada önem teşkil etmektedir. Tasarımlarımızda güvenlik esasını mutlaka en ön planda tutmalıyız.
Prefabrik tesisler genellikle birçok yapının birbirine temas etmesi sonucunda oluşmaktadır. Bu noktada da sistemlerin korunmasını bir bütün olarak ele almak en doğru yaklaşım olacaktır. IEC 62305 standartı kapsamında öncelikli olarak yıldırım darbesinin direk deşarjına karşı dış yıldırımlık sistem tasarımı yapmamız gerekmektedir. Kesinlike paratoner kullanımını önermiyoruz, IEC normları kapsamında yuvarlanan küre esasına göre yakalama uçları dizayn edilmeli ve en önemli nokta İzoleli Yıldırım İniş İletkenleri kullanılarak prefabrik yapı yüzeyinden yıldırım darbesi taşınmalıdır. Aksi durumda çıplak iletken kullanımı olası temas durumlarında çarpılma riskini diğer taraftan da yangın riskini peşinden getirmelidir. Yakalama uçları topraklaması ana eşpotansiyel baraya spark gap sönümleyiciler ile bağlanabilir fakat dikkat etmemiz gereken unsur mutlaka yan prefabrik yapılar ile de eşpotansiyeli kontrol etmemizdir.
Yapılar içerisinde bulunan tüm elektriksel sistem korumaları içinde mutlaka AG Parafudr kullanımı yapılmalıdır. Enerji giriş panosunda Tip 1+2, Bina içerisinde dağıtım panosunda Tip 2+3 ve data, haberleşme hatları içinde Tip 3 ürün kullanımı tüm sistemin elektriksel olarak devre dışı kalmaması için önemlidir. Ürün seçiminde risk analizi, kurulumun yapılacak bölge, Uc sürekli gerilim seviyesi,korunacak tesisinin risk katsayıları önemlidir.Aksi durumda olası bir darbe sıradan tüm sistemlere zarar verebiliriz. Ürünlerin uzun ömürlü olabilmesi için VG teknolojili ürünlerin tercihi önemlidir. Blog sayfamızda bu konuyla ilgili birçok açılıma ulaşabilirsiniz.
Yıldırımdan Korunma Merkezi olarak Prefabrik sistemler için 4 lü koruma paketi oluşturduk. Özellikle yapılaraın sahaya gitmeden tasarım ve ürün kurulumları tarafımızca sağlanıp, sahada uygulaması denetlenmekte ve yapılmaktadır. Bu konuda Katar da kurulumu sağlanan 1200 prefabrik yapının koruma projesi ve ürün tedariği Yılkomer güvencesiyle sağlanmıştır. Konuyla ilgili sorularınız ve dönüşleriniz için info@yilkomer.com adresi ve 0212 210 2728 call center numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Unutmayın Yılkomer Değerlerinizi Korur…