Güneş Santrallerinizi Riske Atmayın
7 Temmuz 2015Faraday Kafesi Hesabı
12 Temmuz 2015Organize Sanayi Bölgelerinin Yıldırım ve Aşırı Gerilimden Korunması
Günümüzde aşırı gerilim ve yıldırımdan korunma sistemleri kapsamında kullandığımız oldukça popüler bir kelime bulunmaktadır. “EŞPOTANSİYEL” Evet eş potansiyel sistem ani aşırı gerilim ve yıldırım darbelerinden korunma da her zaman anlattığımız 4 sistem entegresyonunun en önemli parçalarından biridir. Organize sanayi bölgelerinde bulunan yüzlerce tesis eş potansiyel farklılık nedeniyle sürekli birbirlerine zarar vermektedir. Bir fabrikaya yönelen bir yıldırım darbesi çevredeki birçok fabrikayı etkiyebilir, ya da bir fabrika da oluşan ani aşırı gerilim nanosaniyeler mertebesinde komşusuna zarar verebilir. Elektriksel açıdan bakıldığında her zaman ‘Komşu komşunun külüne (ani aşırı gerilimine) muhtaç değildir. Başta yıldırım darbesi olmak üzere switchin darbeleri Organize sanayi bölgesi gibi yan yana olan tesislerde büyük bir risk oluşturmaktadır. Çok ani oluşan darbeler başta otomasyon sistemleri olmak üzere tüm elektriksel sistemler için büyük risk taşımaktadır. Üretimi aksatmakta işletme bakım mühendislerinin sürekli fazla mesai yapmalarını sağlamaktadır.
Eşpotansiyel farklılık dışında direk bu darbelere maruz kalan fabrikalar için ise sorun kaçınılmazdır. Ayrıca şebeke kaynaklı ani aşırı gerilim darbeleri de Organize Sanayi Bölgeleri için büyük bir risktir. Şebeke ye bir anda yapılan ani yükselme ciddi gerilim değişikliklerine neden olmakta ve maddi zararlara yol açmaktadır.Bu noktada altyapı ne kadar sağlam olursa olsun yüzlerce fabrikayı besleyen organize sanayi bölgesi trafoları ani yüklenmeler karşısında pikler üretmektedir. Ayrıca elektrik kesintileri ve geri gelmesi ile de benzer sorunlar yaşanmaktadır. Yıldırım darbesinin şebekeye düşmesi ve buradan fabrikalara dağılması da sık yaşanan sorunlardan biridir. Tüm bunların yanında pek bilinmeyen fakat çok ciddi darbe kaynağı olan harmonikler de özellikle makine kartlarının korkulu rüyasıdır.
Organize sanayi bölgesinde yer alan bir tesis için bu kadar risk varken yıldırım ve ani aşırı gerilime karşı doğru koruma önlemleri alınıyor mu? Gözlemimiz kendisini koruma altına alan tesis sayısının %10larda olduğudur. Bu nedenle de sürekli yanan sistemler, makinalar, arızarla karşı karşıya kalmaktayız. Her koyun kendi bacağından asılır atasözü bu noktada bize çağrışım yapıyor. Eğer tesisinizi koruma altına almaz iseniz sizin yaşayacağınız sorun ister osb ister diğer fabrikalar kaynaklı olsun yine uğraşan siz olacaksınız. Bu nedenle doğru koruma önlemlerini almalıyız.
Mantar gibi türeyen her tesisin tepesine konulan paratoner sistemleri siz ani aşırı gerilim darbelerine karşı korumaz. Yıldırım ve diğer darbelerden korunmak için sisteminizde AG PARAFUDR SİSTEMİ kurulması bu sisteminde koordinasyonlu çalışan 4 Kademe ile sağlanması zorunludur. Ana panodan başlayarak hassas cihazlara doğru yapılan koruma hem işletme gider maliyetini azaltacak, hem bakım giderlerini minimum düzeye indirecek hem de işletmenin sürdürülebilir üretim yapmasını sağlayacaktır. Bu konuda keşif ve doğru noktaya doğru ürün politikası ardından da doğru ürün montajı en doğru sonucu bize verecektir.
Organize sanayi bölgelerinde bulunan tesislerin yıldırımdan korunması ve diğer tüm darbeleri bertaraf etmesi için iç yıldırımlık sistemlerini kullanmalarını öneriyoruz.
Tüm bunların yanında OSB yönetimi de trafo AG panolarında B+C sınıfı VG teknolojili ürünler kullanarak genel koruma adına bir adım atabilir.Ancak mesafe ve koruma alanı sorunu nedeniyle her tesisin mutlaka lokal bir çözümü olmalıdır. Bu çözümde osb panolarına takılan ürünler koordineli çalışabilmelidir.
Paratoner sisteminize yıldırım darbesi geldiğinde elektriksel sistemler büyük risk altındadır. Bu nedenle bir riski optimum parafudr çözümü ile yok edebilirsiniz.