Aşırı Gerilim Koruma Cihazı
10 Haziran 2015Citel Parafudr
15 Haziran 2015Nötr Toprak Arası Gerilim Nedenleri
Nötr toprak arası gerilimler oluşumları açısından farklı nedenlere dayanabilmektedir.
Bu nedenleri sıralayacak olursak;
1 – Dengesiz Yüklenme : Enerji şebekemizde L1,L2 ve L3 fazlarından çekilen güçler arasında çok fark olmasından dolayı kaynaklanmaktadır.
2 – PE (Topraklama kablosu) Yanından kuvvet kabloları çekilmesi : Koruma iletkenin yanında uzun mesafelerde yüksek akımlar taşırsak koruma iletkeni üzerinde endükleme yapabilmektedir.
3 – Eş potansiyel Dengesizlik : Sistemimiz genelindeki direnç değerleri arasındaki fark 1 Ohm’un üzerinde çıkmışsa bu Eşpotansiyel dengesizlik olduğunu gösterir bu durumda nötr toprak arası gerilim okunabilir.
4 – Harmonikler : Şebeke veya yük kaynaklı harmoniklerin yoğunluklu olması nötr üzerinde akacak harmonik akımlarından dolayı gerilim oluşmasına sebebiyet verebilir.
5 – Statik kuvvetler : Hava sürkülasyonu , mekanik titreşim v.s gibi etkilerden dolayı statik gerilim oluşması söz konusu olabilir.
6 – Endüktif yükler : Endüktif yüklerin çokluğu ve bir fazda yoğunlaşması nötr – torprak gerilimi oluşmasına sebebiyet verebilir.
7 – İşletme Topraklaması Eksikliği : İşleme topraklamasındaki yüksek dirençler veya kopukluk faz kaymasına sebep olmakta bu durumda nötr- toprak rası gerilim oluşmasına sebebiyet vermektedir.
8 – Topraklama elektrotları : Topraklama elektrotlarının yakın mesafelerde çakılması veya bazik ortamlarda bulunması toprak gerilimi oluşmasına sebebiyet verebilir.
9 – Toprak Kaçak Akımları : Toprak kaçak akımları toprak üzerinde gerilim oluşmasına neden olabilmektedir.
10 – DC kaynaklı sistemler : Şebekemize yakın olarak katodik koruma tesisleri , Metro hatları , Tramvay hatları mevcut ise bu tesislerden gelecek olan DC kaçaklar nötr- toprak arası gerilimlere neden olabilir.
11 – Yük Kaynaklı Problemler : Şebekemizden beslemiş olduğumuz yükte izalasyon bozulması veya yapısı itibarı nötr toprak arası gerilim oluşturabilmektedir.
Nötr – Toprak geriliminin çözülmesi için öncelikli olarak bu gerilimin neden dolayı oluştuğunu ölçüm ve analiz ederek anlamak gerekir. Bu ölçümler Enerji Analizi , Loop Empedans kontrolleri , Süreklilik testleri , toprak geçiş direnç değerlerinin ölçülmesi ile mümkündür.
Yıldırımdan Korunma Merkezi Uzman Mühendis ve Teknik Ekibi tesisinizde gerekli ölçümleri yapıp tarafınıza detaylı raporlar sunabiliriz.Unutulmaması gereken en önemli nokta ani aşırı gerilim ve yıldırm kaynaklı darbelerin analizini yaparken tesisinin genel bütününde ki sorunları da ele almamız gerekmektedir.
6 Comments
düşünce ve yaklaşım güzel.. uygulanabilirse.
zemin topraklaması da neymiş, eş potansiyel neymiş.biz şimdiye kadar yapmadık .
nerden çıkarıyorsunuz böyle şeyleri bir sürü paramızı yere gömüyorsunuz. diyenlere konuyu çok iyi anlatmak gerek
Yorumlarınız için teşekkür ederiz Cemil Bey.
Merhaba,
Bir fabrikada karşılaştığım sorun ile ilgli; nötr-toprak gerilimi anlık olarak 180V oluyor ve tüm kaçak akım röleleri atıyor.
Anlık olarakta 4-5V okunuyor. Ayrıca L1-N:230V L1-T:200V okunuyor. İşletme topraklamasını ölçtüm: 35ohm koruma topraklaması :0.16ohm.
Sorunun sebebi ne olabilir acaba?
Teşekkürler.
Merhaba bina girişindeki şebekenin nötr hattını kontrol ediniz eğer nötr hattı zayifsa bu sorun olur test için girişte bina topragi ile nötr arasına kalın bir kablo baglayiniz ve pens ampermetre ile nötr sen toprağa akim alıyorsa nötr hattı zayif demektir
Merhaba Ömer bey,
Benim bahçeli kooperatif evimin Kaçak Akım Rolesi hergün akşam sokak lambalarının yanmasıyla birlikjte atmaktaydı.
Elektrik tesisatını çeken arkadaş geldi anlamadı, başka bir elektrikçi geldi KAR’ı değiştirdi (daha mperlisni taktı- 25mA idi 40mA yaptı) olmadı.
İnternetten Kontrol Kalemi sitesi formlarına yazdım, sağolsunlar bir sürü öneri sundular.
5 gün önce sokak lambası ile birlikte KAR attı, ilk defa şalteri bir türlü ON yapamadım (daha öncekilerde ikinci ya da üçüncüde ON oluyordu),
yani bir türlü tutmadı, “KAR bozuldu dedim”. Akşam vakti evin alarm sistemini takan arkadaşı aradım, geldi. Tüm sigortaların toprak ve nötrlerinin toplandığı bağ soketini açtı.
Her bir sigortanın bağlı olduğu toprak-nötr arasındaki voltajı ölçtü. İki tanesinde 80-85V çıktı.
Bunların birisi Klimanın, diğeri ise bir duvar prizi idi ve onada iki bilgisayar adaptörü bağlı idi. Birisini prizden çektiğimizde voltaj 0’a düştü.
Bu iki sgortayı kaldırmadığımızda KAR atmadı. Böylece sorunu çözdük dedik. Herhangi bir problem gözükmüyordu ama yarın akşam sokak lambaları ile birlikte atacak mıydı!
Daha önce Siemens yetkililerine durumu ilettiğmde bana “senin KAR AC tipi, A tipine çevirirsen sorun çözülür” demişlerdi. Bende A tipi Siemens KAR almıştım.
İş tam olsun diye onu (A tipi KARI eskisinin (AC tipi) yerine taktık. 4 gün oldu, artık sokak lambalarının yanmasıyla KAR atmıyor. Ama Klima sigortasının nötr-toprak
uçları ortak soket uçuna bağlamadık, boşta duruyor. Klimacıları bekliyoruz, o voltaj birikimini çözsünler diye. Bilgisayar adaptörünü de prize takmıyorum ki atmasın.
Kontrol kalemi sitesinden de sizin linkinizi verdiler, toprak-nötr arasındaki yüksek voltajın sebeplerini bilir diye.
Bu konuda ne yapabilirim, yardımcı olursanız sevinirim.
Hoşcakalın
Nötr kirlenmesi olarak adlandırılan şey bu mu oluyor acaba ?