Ebo Fuarında Standımıza Bekliyoruz
9 Kasım 2016Gökdelenlerin Yıldırımdan Korunması
12 Kasım 2016Kantar ve Load Cellerin Ani Aşırı Gerilimden Korunması
Tesislerde kantarların yıldırım darbesi sonucu zarar görmesi sorunu kronikleşen bir sorundur. Özellikle Loadcellerin (yük hücrelerinim) yanması sonucu kantarların devre dışı kalması ciddi bir ekonomik kayıba ve işlerin aksamasına neden olmaktadır. Yıldırım dışında ani aşırı gerilim darbeleri, gerilim dalgalanmaları sonucunda da zarar gören kantar ekipmanları özellikle fabrikalar için büyük sorun teşkil etmektedir. Yılkomer olarak bu noktada onlarca kantarı koruma altına aldık ancak %90 oranında zarar gördükten sonra tarafımıza başvuruldu. Bu yazımızla loadcell ve kantar sistemleri zarar görmeden tesislerin önlem alması için bilgi sunmak istedik. Genellikle tır ve kamyonları ağırlığını tartan sistemler tesislerde oldukça kritik bir öneme sahiptir ve olası hataların önüne geçilebilmesi için mutlaka koruma altına alınmalıdır.
Kantar sistemleri İndikatör, Loadcell, Toplama Kutusu, Dış Gösterge, Trafik Işıkları, RFID Araç Okuyucu, Kart Okuyucu, IP Kamera, Ana Bilgisiayar, Haberleşme Modülleri gibi bölümler bulunmaktadır. Olası bir yıldırım ve ani aşırı gerilim darbesinde tüm sistem ekipmanları arızalanabilmektedir. Analog yük hücreli bir kantarda yük hücresi arızası belirlenene kadar kantar hatalı ölçüm yapmaktadır. Digital yük hücreli kantarlarda ise olası bir darbede loadcell değişimi gerekmektedir. Her iki durumda ciddi sıkıntılara yol açabilmektedir. Tesisinizde bulunan paratonere ya da tesisiniz uzağında 2 km uzakta arazi alanına yıldırım düştüğünde loadcelleriniz yanmaktadır.
Ayrıca besleme üzerinden gelen darbelerde de aynı sorun oluşur. IEC 62305 Standartı kapsamında Safetec Teknolojili AG Parafudr sistemleri ile kademeli koruma yaparak kantar sistemlerinizi koruma altına alabiliriz. Özellikle sınırsız sayıda sönümleme yaparak tüm sistem elemanlarını koruma altına alan ürünler uzman ekipler tarafından montaj edildiğinde bir daha benzer bir arıza yaşanması söz konusu olamaz.Yapılması gereken Enerji, Data ve Koaksiyel Hatların, DC ve AC gerilim seviyelerine uygun ürün seçilerek korumaya alınmasıdır. Kantarlar kısa mesafede yer alana Enerji Dağıtım Panolarından Beslenirler. Bu panoda monofaze ve trifaze olma durumuna göre Mutlaka Tip 1+2+3 sönümleme modülü kullanılmalıdır. Kantar nerede olursa olsun 10/350ms eğrisinde yıldırım darbesine karşı Faz başına minimum 50 kA, Toprak Nötr Hattı 100 kA korumalı ürün seçilmelidir.8/20 ms eğrisi kapsamında da 40 kA Korumalı ürünler seçilmesi önemlidir.
Ürün üzerinde mutlaka Tip 1+2+3 her kartuşunda yazılmalıdır. Burada ki amaç Up gerilim seviyesinin 1,5 dan başlayarak 0,4 seviyesine kadar tek üründe indirgenmesidir.İlgili ürün sadece varistör tabanlı olmamalıdır. Iskra –Raycap teknolojisinin de sunduğu gibi Safetec özellikli yani 2 GDT 2 MOV devresinin paralel çalışmasından oluşmalıdır.Böylece uzun süreli koruma sağlanmakta ürün kapasitesi dahilinde sınırsız sayıda darbeyi sönümleyebilmektedir.
Yük Hücreleri Loadceller Wheatsone köprüsü olarak adlandırılan bir devreye sahiptirler. Köprüye bir gerilim uygulandığında çıkış gerilimi uygulanan yüke orantılı bir gerilim olur. Bu oluşan küçük gerilim sayesinde uygulanan basıncın ağırlığı ölçülür. Yük hücrelerinde 2 giriş ve 2 çıkış olmak üzere toplam 4 uç bulunur. Bazı yük hücrelerinde toplam uç sayısı 6 olabilmektedir. 6 uçlu yük hücrelerinde giriş uçlarına 2 adet uç daha bağlanmıştır. Bu bağlanan ek uçlar +duyu (+sense) ve -duyu (-sense) olarak isimlendirilir. Amaçları ise yük hücrelerinde herhangi bir kopukluk meydana gelip gelmediğini saptamaktır. Hassas bir devre yapısına sahip loadceller köprü üzerinde birçok elemana sahip olduğu için olası bir darbede devre elemanlarında zarar oluşabilmekte bu da loadcelli devre dışı bırakmaktadır. Besleme gerilimi kapsamında D sınıfı hassas koruma modülleriyle harici olarak korunmalıdır.5-12-24v seviyesine göre Loadcell hattında D sınıfı hassas koruma yapılmalıdır. Ayrıca spark gap sönümleyici ile kantar ring hattına kantar ekipmanları bağlanmalıdır. Haberleşme genellikle kantarlarda RS485 haberleşme portalları üzerinden yapılmalıdır. Bu hatlarda da 9 ya da 25 pinli haberleşme modülleri kullanılmalıdır ve PC ekipmanları D sınıfı koruma ile korunma altına alınmalıdır.
Yıldırımdan Korunma Merkezi olarak kantar sistemlerinizi %100 koruma altına almak isteriz. Bu noktada uzman ekibimizle ürün önerip uygulama yaparak sizlerin hem ekonomik hem de zamansal kayıplarınızı ortadan kaldırmaktan memnuniyet duyacağız.
1 Comment
elektronik tartı sistemlerinin yıldırımdan ve aşırı akımdan korunması için detaylı bilgi ve teknik yardım istiyorum.
teşekkür ederim.
0 533 666 36 09