AG PARAFUDRLARI NEDEN KULLANMALIYIZ?
18 Kasım 2018TESİSLERİMİZDE AG PARAFUDR KULLANIMI ZORUNLU MUDUR?
8 Aralık 2018Kameraları Yıldırıma Karşı Nasıl Koruruz?
KAMERA SİSTEMLERİ BİZİ HER KÖTÜLÜKTEN KORUYOR PEKİ SİZ ONLARI KORUYABİLİYOR MUSUNUZ?
Kamera ve switchlerin yıldırım ve ani pikler sonucu yanması ülkemizde kronik bir sorun haline döndü. Kamudan özel sektöre birçok tesiste kameraların zarar görmesi sürekli devam etmekte. Bu zarar ekonomik olarak ciddi zararlar verse de en önemlisi Güvenlik Açığı oluşturmaktadır. Kameraların her yıldırım sonucu zarar görmesi çözümsüz bir konu değildir. Bu yazımızda kısaca kameraların yıldırımdan korunması için atmanız gereken adımları özetleyeceğiz.
1)Kameralar Yıldırım Darbesinden Nasıl Zarar Görür?
Yıldırım darbesi düştüğü noktadan 2km yarıçapta bir alanda toprak özgül direnç farklılığından ve tesisteki eşpotansiyel farklılıktan dolayı tüm cihazlara ulaşabilir. Darbe direk olarak enerji, koaksiyel, data ve Ethernet hatlarından ilerleyebileceği gibi manyetik etkiden dolayı da sistemlere zarar verebilir. Kamera, switch, Ups bütün sistemler bu etkiden etkilenirler. Yıldırım dışında şebeke kaynaklı ani pikler, harmonik ve siwhtching darbeleri de yıldırım sonucunda zarar görürler. Kameralar özellikle de IP kameralar manyetik etkiden çok çabuk etkilenirler. Yıldırımın bu dolaylı etkisinin yanında sahalarda direk üzerlerinde bulunan kameralar yıldırımın doğrudan direk üzerine düşmesi sonucu yanabilirler. Ek olarak bina yüzeyine takılı kamera sistemleri izolesiz inen dış yıldırımlık sistemlerine yıldırım darbesi gelmesi sonucunda endüklenirler. Tanımlardan anlaşılacağı gibi konu bir bütündür. Eşpotansiyelsizlik, dış yıldırımlık sisteminin hatalı kurulumu, direklerin korumasız olması ve ag parafudr kullanılmaması yıldırım sonucu kamera ve switch sistemlerinin yanmasını sağlamaktadır.
2) KAMERALARI AG PARAFUDR SİSTEMLERİ İLE NASIL KORURUZ?
Kamera ve switch sistemlerinin yıldırım ve ani aşırı gerilim darbelerinden zarar görmesini engellemek için Alçak Gerilim Parafudr sistemleri kademeli olarak kullanılmalıdır. Yılkomer olarak ülke sorumluluğunu yürüttüğümüz Raycap/Iskra Zascite markalı ürünleri yıldırım ve şebeke darbelerinden sistemlerimizi koruma için kullanıyoruz. Türkiye genelinde son 3 yılda 40.000 den fazla kamera sistemi Yılkomer güvencesiyle koruma altında ve %100 koruma istatistiği ile ilerlemekteyiz. Bu tecrübemizi siz müşterilerimizle de paylaşmak isteriz ve kamera sistemlerinde sıklıkla kullandığımız yıldırım koruma ürünlerini madde madde açıklarsak;
A) POE ,ETHERNET,RJ45 Hatlarında -RAYDAT NET 6 RAYCAP HİBRİT TEKNOLOJİLİ AG PARAFUDR SİSTEMİ
Ethernet hatlarında hem switch üzerinde hem de kamera üzerinde kullanmamız gereken Raydat Net6 sadece diyot yapısında olmayıp Gas Desarj Tüpü teknolojisine sahiptir. Hibrit teknolojideki bu ürün konusunda en dayanımlı ve uzun ömürlü üründür. Ethernet hattı girişlerinde kullanmamız gereken Raydat Net6 ile hem switch hem de kamera girişlerimiz koruma altına alınacaktır.
B) 220 ENERJİ GİRİŞLERİNDE -RAYCAP TİP 1+2+3 PROTEC ASL 1P+N SERİSİ
Switch 220 hatları beslemelerinde hem yıldırım hem de şebeke üzerinden gelen darbelere karşı mücadele etmek zorundayız. Burada sadece Tip 2 koruma yapmamız yeterli olmaz hem yıldırım hem de şebeke darbelerine karşı koruma yapmamız gerekmektedir. Yine bu noktada safetec teknolojili MOV+GDT özellikli ürünlerin kullanımı son derece önemlidir. Tip 1+2+3 ürünümüz hem yıldırım hem şebeke darbelerine karşı koruma sağlarken ek olarak 2,5ka gibi hassas darbelere karşı Tip 3 koruma özelliğindedir. Hassas koruma odaklı bu ürün ile 220 hatlarını tamamen koruma altına alabilirsiniz. İlgili ürün sisteme paralel olarak entegre edilmektedir.
C) 12,24,48 V DC GÜÇ KAYNAĞI ÇIKIŞLARINDA-RAYCAP DMDR 20 SERİSİ KULLANILMALIDIR
220 Koruması ardından 12,24,48V Çıkışlarında DC koruma özellikle DMDR 20 Serisi kullanılmalıdır. Yine sisteme paralel olarak entegre edilen DMDR 20 serisi hibrit teknolojisiyle uzun ömürlü koruma sağlar.
D) Eğer ki sistem yapımız farklı ve 220 enerji hattımız kameraya kadar ulaşıyorsa kamera noktasında Tip 3 kategorisinde hassas koruma sağlayan DMGR 320 Serimizi kullanmamız gerekmektedir. Bu üründe sisteme paralel entegre edilmektedir.
E) Sistemimiz IP yapıda değil Koaksiyel hat ile görüntü iletimi sağlanıyorsa RAYCOX BNC koruma ile çift yönlü koruma sağlanmalıdır.
F) Tesisin Ana Enerji çıkış panolarında da tüm sistemi koruyan ana giriş koruması yapılması önemlidir.
Bu nokta içinde PROBLOC TİP 1+2 100KA lik ürünümüzü önermekteyiz.
3) Topraklamanın Kamera Koruma Sisteminde Rolü Nedir?
Ürünlerin seçimi kadar montajı da son derece önemlidir. AG Parafudr sistemlerinde toprak bağlantısı yapılması gerekmektedir. Kamera sistemlerinde yapılan en büyük hata kabin içerisinde gövde toprağının cihazlara bağlanması ve parafudrunda bu toprağı kullanmasıdır. Olası bir darbe geldiğinde darbe yeniden topraktan gövdeye verilecek cihazlar yanacaktır. Koruma amaçlı gövde topraklaması yapılabilir ancak parafudr topraklaması ve cihaz topraklamarı harici bir bara üzerinden yapılmalıdır.
4) Eşpotansiyel Kavramının Kameraların Yıldırımdan Korunmasındaki Önemi?
Tüm kamera sistemleri eşpotansiyel sisteme entegre edilmelidir. Özellikle dış ortam direk üstü kameralar mutlaka eşpotansiyele alınmalıdır. Eğer eşpotansiyele alınmaz ise darbenin daha güçlü bir şekilde kameralara zarar vermesi olağandır.Direk tipi uygulamalarda etrafta bulunan çit gibi tüm metal aksamlar kamera topraklamasıyla eşpotansiyelde olmalıdır. Bu noktada ayrıca spark gap parafudr kullanılarak topraktan gelen darbelere karşı bir önlem sağlanabilir.
5) Dış Yıldırımdan Korunma Sistemlerinin Kameraların Yıldırımdan Korunması ile İlişkisi
Bir tesiste aktif paratoner sistemi var ise yıldırım düşme potansiyeli yüksektir. Mümkün ise pasif yakalama ucu sistemlerinden ilerlenmelidir. Yıldırımı çeken değil düşeceği zaman devreye giren pasif sistemler ile en doğru koruma yapılabilir. Bina uygulamalarında özellikle iletken yüzeyler üzerinde takılı olan kameralar paratonere yıldırım düşmesi sonucunda anında zarar görürler. Bunun nedeni s koruma mesafesinin sağlanmamış olması ve çıplak iniş iletken sisteminin kullanılmasıdır.Bu noktada tavsiyemiz izoleli iletken ile iniş yapılmasıdır. Ayrıca dış yıldırımlık topraklaması mutlaka tüm tesis topraklaması ile eşpotansiyelde olmalıdır. Harici direk uygulamalarında ise en dikkat etmemiz gereken nokta direk üzerinde koruma amaçlı pasif yakalama uçlarının kullanımıdır. Bu yakalama uçlarında yine izoleli inerek direk üzerinde bir endükleme yapması engellenebilir.
Sonuç
Sonuç olarak ülkemizde yaz aylarında 2 günde 155.000 adet yıldırım düştüğü bir gerçektir. Bu demek oluyor ki yıldırım hayatımızın vazgeçilmez bir doğa olayı olacak. Ve biz sistemlerimizi korumakla yükümlü mühendisler olarak kameralarınızı en doğru şekilde korumanızı sağlayabilirsiniz. Kamera ve switchlerinizin yanması bir kader değildir. Ürün seçimi, uygulama desteği, ücretsiz keşif hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz. Unutmayın Yılkomer ‘Değerlerinizi Korur! ‘.