Topraktan Gelen Darbelere Karşı Koruma Nasıl Yapılır?
6 Şubat 2017Priz İçi Koruma Parafdurları
8 Şubat 2017GSM Konteynır ve Lokal Veri Merkezlerinin Yıldırımdan Korunması
Haberleşme ve veri merkezi sektöründe local konteyner sistemlerinin önemi oldukça fazladır. Bu konteyner sistemleri bulundukları lokasyonda teknolojik üs görevi görürler ve iletişimin kesintisiz sağlanması için korunmaya ihtiyaç duyarlar. Olası bir yıldırım darbesi direk konteyner üzerine gelebildiği gibi çevresinde bulunan yapılarak ya da toprak üzerine düşebilir. Her durumda konteyner içerisinde yer alan elektronik sistemler etkilenmektedir. Söz konusu olan darbe yıldırım ise geri dönüşü zor hasarlar meydana gelebilir. Yıldırım dışında ani gerilim değişimleri ve anahtarlama elemanları darbeleri de konteyner içerisinde ki sistemlerin arızalanmasına neden olmaktadır.İletişimin kesilmesi, müşteri memnuniyetsizliği yanında ciddi bir ekonomik kaybın olması da söz konusudur ayrıca her arızada lokasyona ekiplerin gitmek zorunda olması ve en önemlisi dataların kaybolma riski konteynerların Yıldırım ve Ani Ani Aşırı Gerilime karşı doğru korunması gerektiğini zorunlu kılar.
Maalesef ülkemizde her konuda olduğu gibi yaklaşık boyutları 3 metre olan konteynerların paratoner sistemleri ile korunmasına yönelik bir algı bulunmaktadır. Oysa ki IEC 62305 standartı kapsamınta konteynerlar riski uzaklaştırmak ve gelen darbeyi sönümleyebilmek adına pasif yakalama uçları ile korunmalıdır. İyon yayan bir sistem kullanarak olası bir darbeyi konteyner üzerine çekmektense gerçekten konteynera yönelen darbeyi sönümleyen pasif yakalama uçları ile koruma sağlanması en doğru yoldur. Ya da konteyner koruma alanı içerisinde olmak kaydıyla tripod 8000 mm yakalama ucu sistemleri ile koruma alanı oluşturulabilir. Böylece darbeyi konteyner üzerine vermede yeterli s koruma mesafesi sağlanarak koruma sağlamış oluruz. Eğer ki konteyner üzerine bir sistem kurulacaksa bu sistem inişleri ve çatı üzeri sistemi mutlaka konteynerda ya yalıtılmalı yada ‘S’ koruma mesafesi sağlanmalıdır. Ülkemizdeki genel uygulama 3 metre konteyner üzerine uzun bir direk üzeri paratoner koyup çıplak iletken ile toprağa inmek ve toprağı da ayrı tutmak şeklindedir.Ancak en baştan sonuna hatalı bir sistemdir. Bu şekilde yıldırımı çekip tüm konteyner üzerinde deşarj edip darbeyi de topraktan hatlara vermekten başka bir şey yapmıyoruz. Olması gereken pasif sistemleri ile dizayn gerçekleştirip ya izoleli yıldırım iniş iletkeni ile iniş sağlamaktır (Bu iletken minimum 100 kA yalıtımlı olmalıdır) ya da IEC 62305 standartında belirtildiği gibi ‘s’ koruma mesafesini sağlamaktadır. ’S’ koruma mesafesin özel yalıtımlı sistemler ile sağlayabililiriz ancak en doğru yöntem izoleli iniş sistemi ve çatı üzeri hattın yalıtımlı olmasıdır. Topraklamaya gelirsek konteyner zıt yönüne ilk darbeyi vermek sonrasında ise spark gap sönümleyiciler ile eş potansiyele almak en doğru yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
Dış yıldırımlık sistemi direk darbenin konteynera yönelmesi sonucunda etkin olmaktadır.Toprak üzernden gelen darbelere karşı da mutlaka Enerji, Data ve Koaksiyel hatlarında AG Parafudr sistemi kullanmalıyız.Ana enerji giriş noktasında Tip 1+2+3 ,Cat hatlarında Cat AG Parafudr Sistemi, DC zayıf akım sistemlerinde Tip 3 12, 24, 48 volt ürünler ile hiçbir hattı boş bırakmamalıyız. İletişimin kesilmesi, verilerin aktarılamaması hiçbir koruma önleminden daha ucuz değildir. Örnek olarak bir modemin arızlanması tüm sistemin devre dışı kalması anlamına gelmektedir. Oysa ki modem girişinde kullanılacak bir RJ11 Koruma ile tüm risklerin önüne geçebiliriz. RJ11, RJ45, BNC, F, CAT6, POE, LSA, TELEKOM HATTI AG Parafudr sistemler ile sistem özelliğine uygun keşif yaparak bu tarz stratejik noktalarda mutlaka koruma sağlamalıyız.Bilinenleri değiştirmeli, yatırımlarımızı emeğimizi doğru yöntemlerle korumalıyız.
Yıldırımdan Korunma Merkezi olarak IEC 62305 Standartı kapsamında konteynerları koruma altına almaktayız.AG Parafur konusunda gerekli keşifleri yaparak doğru ürünleri seçmekteyiz. AG Parafudr konusunda Iskra Zascite_Raycap grubunun ülke sorumluluğunu yürüten firmamız uzman ARGE ekibi tarafından tasarlanan SAFETEC teknolojili ürünler ile etkin koruma sağlamaktadır.
Konteynerların yıldırıma karşı korunması basit bir olay değildir. Her sistemin yıldırımdan korunma tasarımı farklıdır ve konutta uyguladığımız sistemi konteyner için uygulamayız. Tasarım konteynerın konulacağı lokasyona göre bile değişmektedir. Bu nedenle risk analizi yapılmalıdır. Hem konteyner içerisinde insanlar hem de cihazlar doğru yöntemlerle koruma altına alınmalıdır. Tüm bu sistemleri bloğumuzda yer alan diğer yazılarla detaylı olarak inceleyebilirsiniz.