Telekom Kuleleri Çevresindeki Tesislerin Yıldırıma Karşı Yaşadığı 3 Temel Sorun
6 Aralık 2020AG Parafudr Sınıfları ve Seçim Kriterleri Videosu Yayında
17 Aralık 2020Geri Dönüşüm Tesislerinde Yıldırımdan Korunma
Geri dönüşüm tesislerinde yıldırımdan korunma konusu artan yıldırım riski ve yaşanan yıldırım olayları ardından oldukça önemli hale gelmiştir. Atık yönetimi ve atıkların yeniden doğaya kazandırılmasında öncü rol oynayan geri dönüşüm tesisleri birçok maddenin toplandığı; genellikle şehir dışlarında açık alanlarda konumlandırılan tesislerdir. Olası bir yıldırım darbesinin bu tesisler açısından en büyük riski yangın çıkması ve tüm atık maddelerin yanmasıdır. Yangın dışındaki risklerin başında atık dönüşümünde kullanılan makinaların yıldırım darbesi sonucunda zarar görmesi, başta kart yanmaları olmak üzere tüm otomasyon sisteminin hasar görmesi sıklıkla yaşadığımız bir sorundur. Bu sorunun önüne geçmek adına yönetmelikler açısından da zorunlu hale getirilen; geri dönüşüm tesislerinde yıldırımdan korunma sistem tasarımları IEC 62305 Standartlarına uygun olarak yapılmalıdır. Darbenin yakalama uçları ile yakalandıktan sonra izoleli iniş sistemleri ile güvenlik bir şekilde deşarj edileceği sistemlerin kurulması; geri dönüşüm tesislerinin yıldırım riskini ortadan kaldırmak için çok önemlidir. Ayrıca açık alanda çalışan kişilerinde yıldırım darbesinden etkilenmesinin önüne geçmek için adım gerilimi koruma, potansiyel sürükleme hesapları doğru yapılmalıdır.
Toplanan atıkların yıldırım darbesi sonucunda yanması doğaya istenmeyen kimyasalların yayılmasına neden olabilir; burada bu etkeni bile düşünerek kurulan tesisin yıldırımdan korunma hesaplarını mutlaka risk analizlerini yaparak doğrulamalıyız. Sadece dış yıldırımdan korunma sistemi kullanmakta bizler için yeterli olmayacaktır. Tesis ana giriş panosu, tali panoları, otomasyon sistemi, kamera güvenlik sistemi üzerinde AG Parafudr Sistemi mutlaka kurulmuş olmalıdır.
Geri dönüşüm tesislerinin yıldırımdan korunma konusunda bakanlık denetimlerinde genellikle aktif paratonerler istenmektedir. Paratoner sistem kurulumu yapılıyorsa da izoleli iniş sistemleri ile yalıtımın sağlanması, spark gap sönümleyici ile eşpotansiyel bağlantıların yapılması ve Tip 1, Tip 2, Tip 3 parafudr sistemlerinin kullanımı oldukça önemlidir. Parafudr kullanımını sıklıkla vurguluyoruz çünkü yıldırım tesisinize düşmese 2km uzakta bir noktaya düşse dahi cihazlarınız yanabilir. Bu nedenle tesis içerisinde mutlaka parafudr kullanılmalıdır.
Geri dönüşüm tesislerinde AG Parafudr sistemleri ile ayrı ayrı korunması gereken kısımlar,
Döner Elekler, Fermantasyon sistemleri, Granül Tesisleri, Atıksu Sistemleri, Ayrıştırıcılar, Biyolojik Dönüştürücüler olarak sıralanabilir. Bu sistemlerin hepsini enerji dışında otomasyon ve haberleşme sistemlerine de sahiptir ve mutlaka IEC 61643-11 Standartları uyarınca koruma altına alınmalıdırlar.
Yıldırımdan korunma merkezi olarak Geri Dönüşüm Tesisleri Yıldırımdan Korunma sistemleri tasarımında saha keşifleri yaparak aktif rol oynamaktayız. Keşif ve tasarım sonucunda tesis için en doğru yıldırımdan korunma sistemini uzman ekibimiz ile kurmaktayız ve tesis için gerekli yıldırımdan korunma raporlarını düzenlemekteyiz.
Detaylı bilgi ve keşif talebi için info@yilkomer.com adresinden uzman kadromuzla temas kurabilirsiniz.
ÜCRETSİZ KEŞİF TALEBİ