Güneş Santrali Yıldırım Hasar Görselleri
21 Mayıs 2016RJ 11, 45, BNC, Koaksiyel ve Rack Parafudrlar
27 Mayıs 2016Farklı Bölümlerden Oluşan Tesislerde EşPotansiyel
Tesislerde topraklama direnç değerinin önemi kadar tüm topraklama sistemler ve metal aksamların eş potansiyelde olması da son derece önemlidir. Eşpotansiyel kavramı hata akımlarının direncin düşük olan noktaya zarar vermemesi, akım geçişleri sonucunda sistem yaşlanması ve korozyon riskinin önlenmesi adına son derece önemlidir. Maalesef ülkemizde batıl inanç olarak adlandıracağımız bazı inanışlar söz konusudur. Örneğin yıldırımdan korunma topraklamasının birkaç metre uzağa yapılması, topraklamaların ayrı ayrı gerçekleştirilmesi gibi. yıldırım konusundan örnek verirsek düşen bir yıldırım darbesi 2km lik bir alanda etki etmektedir, 10, 20 metre uzak bir noktada harici topraklama yapıp eş potansiyele almamak sistemlerin zarar görmesini engellemek yerine riski daha da fazla arttırmaktadır. Bu nedenle sistemde bulunan tüm topraklamaların, metal aksamların, enerji ve data hatlarının eş potansiyelde olması önemlidir. Aksi durum teknik açıdan doğru değildir. Güneş enerji santralleri, Rüzgar Santralleri, Toplu konutlar, Benzin İstasyonları dahil tesis olarak adlandırabileceğimiz her alanda eş potansiyel sağlanmalıdır. Çok kısa örneklerle sektörel bazda konuyu derinleştirirsek.
- Güneş santrallerinde temel topraklaması ve ring hat tüm masa ayaklarına, çitlere, kamera sistemlerine, Led Aydınlatma hatlarına, inverterlere, trafo ve panolara ulaşmalıdır. Tesisin 2 en uç noktası arasında yapılan ölçümde minimal (0,2 ohm) direnç farklılıkları bulunmalıdır.
- Benzin İstasyonların’dan yine tüm metal aksam, kanope hattı, market donanımı ve panolar eş potansiyele alınmalıdır.
- Tüm tesisler için yıldırımdan korunma topraklaması da eş potansiyele dahil edilmelidir,Harici bir topraklama ardından ana eşpotansiyele ulaştırılmalıdır. Bu bağlantı aşamasında Spark Gap Parafudr’lar şeklinde aracı ürünler kullanılabilir ancak zorunlu değildir.
İlginizi Çekebilir: Spark Gap Parafudr
- Bir bina içerisinde örneğin datacenter gibi lokal topraklama alanları ana eşpotansiyele taşınmalıdır.
- Toplu konurda tüm bina temel topraklamaları birbirleri ile eşpotansiyele alınmalıdır.Harici topraklama yapılmasının ardından bırakılacak filizlerle oluşturulacak bir ring ile siteler içerisinde eşpotansiyel sağlanmalıdır.
- GSM ve Verici kulelerinde yan yana bulunan kuleler yine eşpotansiyele alınmalıdır. Yan kuleye düşecek bir yıldırım darbesi çevresinde ki kulelere zarar verebilir,bu nedenle tüm kulelerin ortak bir ring hat topraklaması bulunmalıdır.
Birbirinden farklı yapılarak sahip ancak aynı lokasyonda yer alan tüm yapı ve sistemlerin topraklaması eş potansiyele alınmalıdır.
Eşpotansiyel kavramı IEC 62305 standartı kapsamında 4’lü korumanın vazgeçilmez tamamlayıcısıdır.Topraklama, AG Parafudr, Dış Yıldırımlık Sistemi ve Eşpotansiyel kavramı ayrılmaz bir bütündür. Eşpotansiyel sağlamak amacıyla üretilen birçok eşpotansiyel bara türü bulunmaktadır.Aynı cins metallerin bağlantısı önem arz etmekle beraber dış ortam ve lokal eşpotansiyelleme için öze kapaklı baralar tercih edilebilir.Yıldırımdan Korunma Merkezi olarak eşpotansiyelleme ile ilgili uygulama,ürün,hesaplama ve ölçüm desteklerini müşterilerimize sunmaktayız. Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.
2 Comments
Metal aksamların topraklanmasıyla ilgili örnek proje var mı elinizde ?
eş potansiyel barsının yönetmeliklerde konumu nedir.