Yanıcı ve Patlayıcı (Ex) Tesislerde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama Online Eğitim
27 Ekim 2016AVMlerin Yıldırım ve Ani Aşırı Gerilimden Korunması
5 Kasım 2016Endüstriyel Tesislerde Kuplaj Kaynaklı Hasar Oluşumu Nedir?
Endüstriyel tesislerde ani aşırı gerilim darbesi kaynaklı hasarların ciddi bir kısmı tesiste meydana gelen kuplaj etkisi ile meydana gelmektedir. Genellikle kuplaj etkilerini anlamak zordur ve hasar meydana geldikten sonra dahi bu etki yadsınabilinmektedir.
1-Resistif Kuplaj
En sık karşılakan ani aşırı gerilim darbelerinden biri resistif kuplaj nedeniyle oluşan ani aşırı gerilimdir. Hem yer altı hem de yer üstü enerji iletim sistemlerini etkilerler. Resistif kuplaj, yıldırım darbesinin bir bölgeye düşmesi sonucu artan gerilimden veya birbirine elektriksel olarak bağlı 2 yapı arasında meydana gelebilir. Bu elektriksel bağlantı aşağıdakilerden herhangi biri olabilir.
İlginizi Çekebilir: Parafudr Nedir
- Güç fiderleri veya trafolar
- Data veya LAN hatları
- Telekom hatları
- İki yapı arasındaki enerji veya sinyal sistemleri
Örnek
Yukarıdaki sistemde data hattı ile haberleşen sistemde her farklı elektronik ekipman ayrı olarak topraklanmış vaziyettedir. Yıldırım toprağa düştüğü zaman darbe toprakta yayılmaya başlayacaktır. Yayılan bu darbe farklı topraklama dirençleri nedeniyle meydana bir ani aşırı gerilim meydana getirecektir. Bunun sonucunda hassas sistemler yanacaktır.
İlginizi Çekebilir: D sınıfı Parafudr
2-Endüktif Kuplaj
Yıldırım darbesi eğer güçlü amper değerine sahip bir şekilde düşerse, bu akım yine güçlü bir elektromanyetik alan yaratacaktır. Bu elektromanyetik alan data hatlarına, UPSlere, haberleşme sistemlerine zarar verecektir.