Topraklama Ölçüm Periyotları
12 Mart 2016Camilerin Yıldırımdan Korunması
16 Mart 2016Elektrik İç Tesisat Kontrolü
Endüstriyel Bakım, sahadaki donanımın bozulmalarını en aza indiren, ömrünü uzatan, işletmenin kurulu düzenini sürdürmesini sağlayan her türlü müdahaledir. Endüstriyel ortamın gerektirdiği koşullar ve bu koşullarda çalışan ekipmanlar düşünüldüğünde bu ekipmanların hataya yol açmaları ve işletme ömürlerini tamamlamaları muhtemeldir. Bu nedenle gerekli ekipmanların hatalarının önlenmesi veya azaltılması, ömrü dolan ekipmanların değiştirilmesi, ekipmanın işletme ömrünü verimli bir biçimde geçirmesi ancak bakım ile mümkündür. Elektrik iç tesisatları zamanla eskiyebilir, bağlantılarında sorun oluşabilir veya işlevini yitirebilir. Bu nedenle elektrik iç tesisatları düzenli olarak kontrol edilmelidir. Elektrik tesisatımızı iş güvenliği ve ilgili yönetmelikler gereğince her yıl düzenli olarak kontrol ettirmeliyiz. Endüstriyel bakım işletmelerin devamını sağlaması yanı sıra, işletmelere kazandırdıkları ile de işletmelere ciddi yararlar sağlarlar.
İlginizi Çekebilir: Topraklama Ölçüm Periyotları
- Plansız Duruşları Engeller.
- Yüksek Enerji Kaybını engeller. (Enerji Verimliliğini artırır)
- Personel yaralanmalarını azaltır. (İş Güvenliğini sağlar)
- Aksama, arıza veya çökme sonucu üretimde oluşabilecek kalite düşüklüğünü engeller
Peki bir iç tesisat kontrolünde neler kontrol edilmelidir?
- Ana Pano ve Tali Panolar
- Dış Yıldırımlık ve Yıldırımdan Korunma Ekipmanları
- Makine, Jeneratör ve motorlar
- Priz ve kutuları
- Enerji Kabloları
- Topraklama ölçüm ve kontrolleri
- Aydınlatma sistemleri
- Eş Potansiyel İnceleme
- Sigorta, şalter, kaçak akım rölesi kontrolü
- Harmonik kontrolü
- Elektriksel tehlike ve uyarı levhalarının uygunluğu
- Elektriksel etiketleme sisteminin uygunluğu
İç Tesisat Kontrolü ve Termal Ölçüm
Elektrik ve mekanik tesislerde termal görüntüleme sistemin sağlığı hakkında önemli ipuçları verir. Panolarda, kablolarda, elektrik motorlarında bir hata meydana geldiğinde ilgili bölüm fazla ısınır. Termal kamera ile ölçüm yapıldığında hatalı bölge rahatlıkla görülür.
Termal ölçüm sayesinde elektriksel bağlantı hataları, iletkenlerde meydana gelen hatalar kolaylıkla gerçekleşir. Öte yandan elektrik motorlarında meydana gelen hatalar sonucu elektrik motorları ısınır. Elektriksel darbeler birçok nedenden ötürü stator hatasına yol açarlar. Dielektrik etkiler, gevşeklik, geçici gerilim koşulları ve korona bunların başında gelir. Faz-toprak, sarım-sarım ve faz- faz arasında kullanılan dielektrik madde gerilim altında yalıtım hatalarına yol açabilir. Bu nedenle burada kullanılan materyal yalıtımı yüksek sınıf seçilmelidir. Geçici gerilim değişikleri ise etkisini uzun yıllarda gösterir. Bu geçici etkiler yıldırım darbeleri, sürücülerin neden olduğu gerilim değişiklikleri, hızlı bara değişimleri, devre kesicilerin devreye girmesi veya çıkması, kapasitörlerin devreye girip çıkması sayılabilir. Bu geçici etkiler giderek yalıtımın daha kötüye gitmesine neden olurlar. Nihayetinde sarım-sarım, hat-toprak, sarım-toprak hatalarına neden olabilirler.
İç Tesisat Kontrol Raporu
Elektrik İç tesisat kontrolleri yönetmelikler gereği yılda bir kere yapılmalıdır. Elektrik iç tesisat kontrol raporu (muayene) raporunu aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
Aşağıdaki formu doldurarak hemen ölçüm ve kontrol talebinde bulunabilirsiniz.