Yılkomer’den Bahar Kampanyası
1 Mart 2016Tesisinizde Parafudr Kullanmanız İçin 5 Neden
3 Mart 2016Biyogaz Tesislerinin Yıldırımdan Korunması
Biyogaz tesisleri enerji elde etmek maksadı ile kullanılan bir tür yanıcı bir gazın elde edildiği tesislerdir. Biyogaz doğalgaz ve yanıcı diğer gazlardan farklı olarak hayvansal ve bitkisel ham maddelerin yoğun prosesle ortaya çıkarılır. Biyogaz tesislerinde hem elektrik üretilirken hem de ısı ortaya çıkarılır. Biyogaz atık organik maddelerin havasız fermantasyonu sonucu açığa çıkan, havadan hafif, havaya karşı yoğunluk oranı 0,83 ve oktan sayısı 110 olan, parlak mavi bir alevle yanan ve bileşiminin %54-80’i metan (CH4) ve %20-46’ıda karbondioksit (CO2) olan bir gaz karışımıdır.
Biyogaz tesislerinde proses ortaya çıkan gazlar tehlikeli ve yanıcıdır. Bu nedenle biyogaz tesislerinin yıldırım ve aşırı gerilimden korunurken özel olarak tasarlanmış sistemler kullanılmalıdır. Dış yıldırımlık sistemi olarak paratoner sistemi kullanılması yıldırım riskini arttıracaktır. Paratoner sistemleri aktif elemanlardır ve iyon yayarlar. Bu durum patlama riski meydana getirecektir. Doğru olan dış yıldırımlık sistemi ise IEC 62305 Standartı kapsamında risk analizi gerçekleştirilerek, tesiste yuvarlanan küre yarıçapları hesaplanmasıdır.
İç Yıldırımlık Sistemleri
İç aşırı gerilimler ve yıldırım darbelerine karşı iç yıldırımlık parafudr sistemleri yine biyogaz tesislerinde kurulmalıdır. Ana panolarda B+C sınıfı, tali panolarda C sınıfı parafudrlarla aşırı gerilim darbelerine karşı kademeli koruma gerçekleştirilmelidir. Yine hassas sistemler D sınıfı parafudrla koruma altına alınmalıdır. Biyogaz tesisleri ağır proses içerdiği bu tarz hassas cihazlar sıklıkla olmakta ve darbe almaktadır. Bu sistemler;
- Akış metreler
- Seviye ölçerler
- Ölçüm cihazları
- Lan Hatları
- Telekom hatları
Bir diğer önemli husus ise tüm tesis boyunca topraklamanın tam olarak yapılması ve eş potansiyelin sağlanmasıdır.