Priz Koruma Akım ve Darbe Korumalı
9 Şubat 2016Su Arıtma Tesislerinin Yıldırımdan Korunması
11 Şubat 2016B+C Sınıfı (Tip 1+2) 100 ka Alçak Gerilim Parafudru
Ülkemizde parafudr denilince akla gelen ilk tanım, şartnamelerde karşımıza çıkan ilk ürün 100 kA B+C sınıfı; IEC Normlarına göre adlandırırsak Tip 1+2 100 kA ag parafudr olmaktadır. Ülkemizde Alçak Gerilim Ana Enerji Panosu koruması denilince akla gelen bu ürünü bu yazımızda yakında incelemek istedik. Öncelikle şunu belirtmek isteriz IEC 62305 kapsamında risk analizi yapılarak, ürünlerin kullanılacağı lokasyon bilgisi dahilinde kiloamper seviyelerini belirleriz. 100 ka lik bu ürünü her bölgede her noktada kullanmamız zorunlu değildir. Ancak Türk insanı olarak mühendislikte de biraz temkinliyiz bu nedenle piyasa şartlarında en güçlü ürünler arasında geçen 100 kiloamper koruma kapasiteli parafudur tercih ediyoruz. 100 ka tanımı yıldırım darbesinin en güçlü değerinin 200 ka olması, toprak yapısı gereği %50 sönümleme kapasitesine sahip olduğu algısı ve kalan deşarjın 100ka olarak 4 iletken üzerinden panomuza yönelmesi teorisi sonucu ortaya çıkmaktadır.
B+C Sınıfı Parafudr
Aslında piyasa da 100ka olarak satışan birçok ag parafudr ürünü faz başına 100 kiloamper korumamaktadır. Maksimum 50 ka faz başına koruma değerine sahiptir. Fakat gerçekten şartnamede yazılan ve müşterinin istediği faz başına 100 kiloamper koruma değerli ürünlerde bulunmaktadır. Bu kadar hassas yaklaştığımız bu konuda ürün seçiminde faz başına 100kiloamperlik ürün seçebiliriz. Her zaman bahsettiğimiz eğrilere yakın mercekle bakarsak 100ka B+C sınıfı üründe 10/350ms ve 8/20ms eğrilerinde en üst mertebede test karakteristiklerine sahip olmalıdır. Faz başına ve 3 faz olarak olarak test karakteristikleri farklılık göstermekle birlikte 50 ka ve 100 ka olarak test değerleri çoğu üründe sıralanmaktadır. 100KA lik ürün teknolojilerine göz atarsak ağırlıklı olarak Spark Gap yani karbon halkacılıklı ürünler ön plana çıkmaktadır. Çünkü bu ürünlerin dayanımlar varistör teknolojili ürünlere göre daha fazladır. Ana panoda kullanılacak bir ürün için son derece idealdir. Fakat diğer taraftan spark gap teknolojili ürünlerin devreye giriş zamanları yavaştır; ortalama değer 100 nanosaniyedir. Varistörlü ürünler ise kolay zarar görmesine nazaran 4’te bir hızla darbeyi algılarlar. Ancak kolay zarar gören kartuşlu bir model de çok tercih edilmeyebilir. Bu nedenle yeni teknoloji ürünlerde hem varistörün hızından hem de gas deşarj tüplerinin güçlerinden faydalanılmakta hızlı ve dayanımlı ürünler piyasaya sunulmaktadır. Faz başına 100 kiloamper algısının oturması, varistör ve gas deşarj tüpü kombinasyonunun kullanıldığı ürünlerin tercih edilmesi tesisler için Ana Pano dan başlayan korumada en doğru çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ancak IEC Normları kapsamında tesisimizde sadece Ana giriş panosunda koruma yapmak yeterli değildir, önemli tali dağıtım panoları,otomasyon sistemleri, Telekom hatları, kamera sistemleri, ölçüm ve kontrol sistemleri de kademeli koruma ürünleri ile koruma altına alınabilir. Up seviyelerine göre koordine edilen ürünlerle Yıldırım ve Şebeke darbelerine karşı tesisimizde ki tüm sistemleri koruma altına alabiliriz. Ürün seçimi için doğru bir keşif ve sistem analizi, uygulama içinde doğru bir planlama gerekmektedir. Sonrasında tesisimiz güven içerisinde sürdürülebilir olarak çalışmaya devam edecektir.
Yıldırımdan Korunma Merkezi olarak yazımızın içeriğini oluşturan 100 ka B+C sınıfı Alçak Gerilim Parafudrları en son teknolojiye sahip ürünleri stoklarımızda bulundurmaktayız. Ayrıca uzman mühendis ekibimiz ile ürün seçimi, keşif ve uygulama hizmet sunmaktayız. Teknik detaylar ve sorularınız için Alo Yıldırımdan Korunma Hattı 0212 210 2728 nolu telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.