Analog ve IP Kameraların Yıldırımdan Korunması
6 Mart 2016Tesislerde AG Parafudr Dizaynı ve Seçimi | Online Eğitim
8 Mart 2016Aşırı Gerilim ve Yıldırımdan Korunma Sistemlerinde Doğru Bilinen Yanlışlar
Yıldırımdan Korunma Merkezi olarak ana çalışma alanlarımıza giren AG Parafudr Sistemleri, Dış Yıldırımdan Korunma Sistemleri, Topraklama ve Eşpotansiyel Sistem konularında temel olarak doğru olarak bilinen ancak yanlış olan bilgileri toplamaya çalıştık.
1-Paratoner ya da herhangi bir dış yıldırımdan korunma sisteminiz var ise elektriksel sistemleriniz koruma altında değildir. Korunma altına alınabilmesi için AG Parafudr sistemi kullanmanız gerekmektedir.
2-Yalnız Ana Pano da AG Parafudr kullanmak sisteminizi koruma altına almaz. Enerji, data ve koaksiyel hatlarında korunma altına alınması gerekmektedir.
3-Dış Yıldırımlık iniş iletkeni som bakır olmak zorunda değildir. IEC 62305 Standartı kapsamında farklı iletkenlerde yıldırımdan korunma iletkeni olarak kullanılabilir.
4-Paratoner topraklaması 20 metre ya da belli bir mesafe uzakta topraklanması sisteme olan etkisini ortadan kaldırmaz. Dış Yıldırımdan korunma topraklaması dahil eş potansiyele alınmalıdır.
5-AG Parafudrlar seçimininde risk analizi yapılarak kiloamper seviyesi seçilmelidir. Her şartname de yazdığı gibi 100 kA ürünü her projede kullanmak zorunda değiliz.
6-Yıldırım iniş iletkeni bina yüzeyine çıplak olarak direk bağlanması sakıncalıdır. Elektrik iniş hatlarına atlama riskine karşı S koruma mesafesi hesaplanmalı ya da izoleli iniş iletkenleri tercih edilmelidir.
7-AG Parafudrların tamamı varistörlü değildir. Yeni çıkan teknolojilerde varistör ve gas deşarj tüpleri aynı kartuş içerisinde yer almaktadır ve dayanımlı ürünler ortaya çıkmaktadır.
8-Sadece TİP3 AG Parafudr kullanarak yıldırım darbesine karşı koruma sağlamış olmayız. IEC normları ışığında kademeli koruma gerçekleştirmemiz gerekmektedir.
9-Kısa mesafelerde Tip 1 +2 +3 ürünlerle 3 kademeli koruma sağlayabiliriz. Ancak yüksek binalarda ve uzun sistemlerde bu 3lü etki 20 metreyi aşınca kaybolacaktır yeni ürünler kullanmak zorundayız.
10-Ülkemizde paratoner sisteminin henüz bir standartı yoktur. IEC 62305 standartı ülkemizde TSE EN 62305 şeklinde geçmekte ve Pasif yakalama uçları ile yuvarlanan küre metoduna göre sistem kurulumu öngörülmektedir.
11-Güneş santralleri, yanıcı patlayıcı tesisler, benzin istasyonları gibi alanlarda paratoner kullanımı risklidir. İyon yayarak yıldırımı çekmeyen pasif yakalama uçları ile tasarım en doğru çözümdür
12-Bir tesiste dış yıldırımdan korunma sistemi olsa da olmasa da AG PARAFUDR sistemi kullanılmalıdır.
13-AG Parafudrlar sadece yıldırıma karşı koruma sağlamazlar, şebeke darbesi, harmonik, ani gerilim düşümü ve anahtarlama darbelerine karşı koruma sağlarlar.