Vaka Örneği | Rüzgar Santrali Köşkünün Yıldırım Darbesi Alması
23 Nisan 2016Uçakların Yıldırımdan Korunması
28 Nisan 2016Aşırı Gerilim Sebepleri Nelerdir?
Aşırı gerilim birçok tesis için yıkıcı olan çeşitli nedenlerden ötürü yaşanabilecek elektriksel bir olay. Günümüzde elektronik bileşenlerin artması ile aşırı gerilim nedenleri anlamak ve bunlara çözüm getirmek daha da önem kazanmıştır. Aşırı gerilimin darbelerinin en bilineni belki de yıldırım darbesidir. 10/350 eğrisine sahip bu darbe tesisler için en tahrip edici darbedir. 8/20 eğrisine sahip, iç aşırı gerilimler ise genel olarak hasarların çoğuna neden olan, ihmal edilen darbelerdir.
Aşırı Gerilim Neden Oluşur?
1-Çöküntü (Sag)
AC gerilimde geçici azalmalar çöküntü olarak isimlendirilir. Geçici çöküntüler, 0.5 ile 2 saniye arası sürer ve genelde kısa devre sonucu oluşurlar. Daha uzun süren çökmeler kalıcı çökmelerdir.
2-Gerilim Yükselmesi
Çöküntü tam tersi olan gerilim yükselmesi bir diğer ani aşırı gerilim nedeni olabilir. Geçici gerilim yükselmeleri, 0.5 ile 2 saniye arası sürer ve genelde kısa devre sonucu oluşurlar. Daha uzun süren gerilim yükselmeleri kalıcıdır ve tehlikelidir.
3-Darbeler
Darbeler genelde tahrip gücü yüksektir ve gerekli koruma sağlanmazsa sistemlere zarar verir. Yıldırım en bilinen elektriksel darbe olmakla birlikte büyük motor, trafoların devreye girip-çıkması, endüktif ve kapasitif etkiler bir diğer önemli darbe sebebidir.
Diğer ani aşırı gerilim sebepleri sıralarsak;
- Harmonikler
- Şalt Hareketleri (8/20 eğrisi)
- Endüktif veya kapasitif kuplaj