Parafudr Seçimi
7 Nisan 2015Cıngıllı, Leben ve Kehrubar Güneş santralleri Yıldırım ve Aşırı Gerilimden Korunması
16 Nisan 2015Akaryakıt İstasyonlarının Aşırı Gerilim ve Yıldırımdan Korunması
Yanıcı ve patlayıcı tesisler arasında yer alan benzin istasyonları ani aşırı gerilim ve yıldırımın olumsuz etkilerinden en belirgin şekilde zarar gören noktalardandır. Otomasyon sistemleri, pompa propları, kamera ve güvenlik sistemleri, haberleşme modülleri tesise yönelen darbelerden etkilenerek devre dışı kalabilirler. Benzin istasyonlarının durması ve haberleşme modüllerinin zarar görmesi başta EPDK kanadında olmak üzere ciddi sıkıntılar yaratmaktadır. Bu nedenle akaryakıt istasyonlarının ani aşırı gerilim ve yıldırım darbeleri karşısında profesyonel olarak korunması gerekmektedir. İstasyonun 1 saat yakıt verememesi hem ekonomik açıdan hem de yaptırımlar açısından ciddi sorunlara yol açmaktadır.Bu nedenle istasyonları IEC 62305 normları çerçevesinde dış yıldırımlık ve iç yıldırımlık sistemlerinin doğru tesis edilmesi gerekmektedir.
Tank dolum otomasyon sisteminden başlayarak pompa başlığına kadar tesis ciddi şekilde darbelerden etkilenebilir. Bu durum kurumsal firmalarının müşteri gözünde imaj kaybetmesine de neden olmaktadır. IEC normları gereğince tesisde dış yıldırımlık sisteminin pasif yakalama uçlarıyla yuvarlanan küre metoduna göre koruma açılarının belirlenerek tasarlanması gerekmektedir. Exproof ürünlerin s mesafesi dikkate alınarak tesise yerleştirilmesi en önemli koşuldur. Paratoner sistemlerine kıyasla pasif yakalama uçları ile yapılacak koruma darbelerin tesise çekilmesi yerine gerçekten yıldırım düşecekse devreye giren pasif sistemin kullanılması yanıcı ve patlayıcı tesisler standartı kapsamında daha doğru bir sonuç verecektir. Başta Antalya, Muğla bölgesi olmak üzere çok yıldırım alan bölgelerde spark gap sönümleyici parafudru gibi ek önlemler gerekmektedir.
Dış yıldırımlık sistemi bulunan tesislerde ani aşırı gerilim darbelerine karşı iç yıldırımlık ag parafudr sistemi kullanımı zorunludur. Bu nedenle bir akaryakıt tesisi yıldırımda karşı korunurken Ana pano, tali pano, otomasyon sistemi, tank otomasyon panelleri, proplar, market ve ofis donanımı mutlaka koruma altına alınmalıdır. B sınıfı,C sınıfı, D sınıfı ürünler Raycap patentli teknolojisi VG teknolojisi bulunan ürünlerle seçilmesi ömürsüz iç yıldırımlık sistem dizaynı kurmamıza imkan sunar. VG teknolojsi gas deşarj tüpü, MOV ve Spark gap hücrelerinin bağımsız çalışması sonucu oluşmaktadır. Panoların birbiri ile çok yakın olması nedeniyle koordinasyonlu ürünlerin seçilesi akaryakıt tesisinin aşırı gerilim ve yıldırıma karşı korunmasında büyük önem taşır. Dış yıldırımlık sistemi iletkeninin direk duvarlara yapışık şekilde inmesine kıyasla izoleli iletkenle iniş yapılması surge arrester sisteminin de doğru tasarımıyla tüm bu sorunların önüne kolayca geçilebilir.
Aşağıdaki görselde de göreceğimiz gibi kanope üzeri ve ofis binası yakala uçlarıyla koruma altına alındıktan sonra 230v ana korumaları koruma altına alındıktan sonra 5-24 volt arası tüm sistemler hassas enerji korumalar ile koruma altına alınmalıdı. RS 485 ve RS 232 Hatlarda yine özel koruma modülleri ile koruma altına alınmaktadır. Ayrıca Telekom hatlarından gelen darbeler karşısında Telekom santrali özel koruma ürünleriyle koruma altına alınabilir.
Yıldırımdan Korunma Merkezi olarak ücretsiz keşif,ölçüm ve sistem tasarımı ile benzin istasyonlarında koruma taleplerinizi iletebilirsiniz. Raycap Akaryakıt ve Dolum Tesisleri özel koruma paketi ile tesisiniz başta yıldırım olmak üzere, gerilim düşümü-yükselimi, harmonikler, şebeke darbeleri, anahtarlama elemanları darbelerine karşı koruma altına almaktayız.