Yılkomer İzoleli Yıldırımdan Korunma Sistemleri Online Eğitimi Yayında!
9 Ekim 2020Online Eğitim Topraklama Ekipmanları Seçim Kriterleri
17 Ekim 2020Seveso Direktifleri Kapsamında Yıldırımdan Korunma Zorunlulukları
SEVESO Direktifleri endüstriyel tesislerde tehlikeli maddeler kaynaklı oluşabilecek büyük kaza risklerini engellemek adına kabul edilen direktiflerdir.
Seveso aslında İtalya Milano’ya yakın küçük bir kasabadır. Kentin yanında bulunan ICMESA Kimya Fabrikası’nda 1976 Yılında büyük bir kaza meydana gelmiş ve bu kaza sonrasında çok zehirli bir gaz olan dioksin gazı sızıntısı meydana gelmiştir. Bu olaydan sonra Endüstriyel Tesisler’de benzer kazaların oluşmasını engellemek ve gerekli tüm riskleri bertaraf etmek adına SEVESO Direktifleri yayınlanmış ve ulusal çapta kabul görmüştür.
Ülkemizde de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenli Bakanlığı tarafından yayınlanan “Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik” ile SEVESO direktifleri 30 Aralık 2013 ve 28867 Sayılı Resmi Gazete zorunlu hale gelmiştir.
Seveso direktifleri kapsamında yıldırımdan korunma konusunu ele alırsak Yanıcı ve Patlayıcı Madde İçeren Kimyasal Tesislerde patlama ve yangın konusunda en önemli risklerin başında YILDIRIM düşmesi gelmektedir. Yıldırım riski ülkemizde son 3 yılda 10 kat artmış durumda; süper hücre kavramıyla 1 saatte binlerce yıldırım tesis ve çevresine düşebilmektedir.
Seveso direktifleri kapsamında tesislerde aktif paratoner kullanımı uygun değildir. IEC 62305 standartına uygun olarak tasarlanmış izoleli tamamen darbeyi yalıtan yıldırımdan korunma sistemleri kullanılması zorunludur.
Yıldırım darbesi 28000C ve 200ka tepe değerlerine ulaşırken yanıcı bir noktaya nanosaniye mertebesinde vereceği hasarın boyutu çok büyük olur. Bu kapsamda yuvarlanan küre metodu, koruma açısı yöntemi gibi IEC 62305 standartına uygun tasarımlarla tesisler koruma altına alınmalıdır. Yıldırımdan korunma sağlayan yakalama uçları yalıtımlı olmalı; izoleli ini iletkenleri mutlaka yalıtımlı ve exproof özellikli olmalıdır. Aksi durumda olası bir darbe doğrudan tüm tesis üzerinden inecektir. Maalesef ülkemizde çok riskli tankların üzerinde bile bir aktif paratoner sistemi bulunmakta ve iniş iletkeni metal yüzeylere değerek inmektedir. Aktif paratonerler iyonlaşma yaparak yıldırım darbesini ilgili nokta üzerine çekmektedir ve risk daha fazla artmaktadır.
SEVESO III direktifleri kapsamında yıldırımdan korunma konusunda tesisinizde öncelikle risk analizi yaptırmanız gereklidir. Yıldırım risk analizi sonucunda uzman mühendisler tarafından doğru bir tasarımla riskli alanlar korunmalıdır. Bu konuda Yılkomer blog sitemizde birçok teknik makaleye rastlayabilirsiniz.
Yılkomer olarak SEVESO direktiflerin uygulamaya çalışan risk içeren tesislere IEC 62305 standartına uygun yıldırımdan korunma tasarımları yapıp uygulama hizmeti sunmaktayız. Bu konuda tamamen exproof ortamlara uyumlu ürünlerimiz ile yıldırım sonucu patlama riskini tamamen ortadan kaldırmak tek hedefimizdir. Doğru mühendislik, doğru keşif, doğru risk analizi, doğru ürün seçimi, doğru uygulama ve doğru raporlama adımlarıyla tesisinizi olası tüm yıldırım risklerinden korumak mümkündür.
Keşif ve detaylı bilgi için Yılkomer destek hattı ile iletişime geçebilir info@yilkomer.com adresine mail atabilirsiniz.
Unutmayın Yılkomer Değerlerinizi Korur!