İzolasyon Direnci Yalıtım Testi Ölçülmesi
22 Aralık 2015Aşırı Gerilimlere Karşı Hassas 7 Cihaz
29 Aralık 20152015 Yılında En Çok Okunan 5 İçeriğimiz
Yıldırımdan Korunma Merkezi olarak yıldırımdan korunmadaki teknik eksikleri kaldırmak için yoğun bir şekilde çalışmalara devam ediyoruz. 2015 yılında Blog sayfamıza 100den fazla içerik girmenin mutluluğu yaşıyoruz. Peki, 2015 yılında en çok hangi içeriklerimiz okundu? Sizler için sıraladık.
1- AG Parafudr
Günümüzde yıldırımdan korunma sistemleri deyince aklımıza maalesef tek gelen konu Paratoner Sistemleri. Üstelik ülkemizde henüz standartı bulunmuyor. Dış yıldırımlık sistemleri yapıları fiziksel yönden korurken alçak gerilim parafudr (İç Yıldırımlık) sistemleri ise elektriksel sistem ve ekipmanları koruma altına almaktadır. Ani Aşırı Gerilim Koruyucu ürünler temel olarak AC, DC ve Data hatlarını koruma altına almaktadır. Yıldırım darbesinin yanında şebeke darbeleri, ani gerilim düşümü ve yükselmesi, harmonikler, anahtarlama (switching) darbeleri de tüm sistemlerimize zarar vermektedir.
2-Faraday Kafesi Hesabı
IEC 62305 Standartı ülkemizde TSE EN 62305 standartı şeklinde kabul görmüştür.İlgili standart ülkemizde Faraday Kafesi sisteminin kullanımını öngörmektedir. Peki herkes Faraday Kafesi sistemi tasarımını nasıl gerçekleştirmeliyiz. Yıldırımdan Korunma Merkezi olarak bu yazımızda bu konuya açıklık getirmeye çalışacağız. Herkesin bildiği gibi aslında ‘Faraday Kafesi’ tek bir sistem olmaktan ziyade bir sistemler bütünüdür. Mesh Metodu ve Rolling Sphere Metodlarının birlikte uygulanması sonucunda yapıları hem iletkenlerle hemde yakalama uçları ile koruma altına almaktayız. Eğer yapı üzerinde yüksek bir nokta yok ise sadece mesh metodu bile bırakılacak sivri uçlarla doğru tasarımı bize sunabilmektedir.
3- Güneş Santrallerinde Topraklama ve Önemi
Güneş Santralleri yatırımlarında elektriksel altyapının ve sistem sürekliliğinin temelini oluşturan Topraklama Tasarımı ve Uygulaması büyük önem taşımaktadır. Kullanılan ürünlerin korozyona uğraması, bağlantı ekipmanlarının yeterli kalınlıklıkta olmaması ve en önemlisi sistemde doğru bir tasarımla eşpotansiyel sağlanmamış olması sistem temelinin dolayısıyla bu topraklamadan faydalanan tüm sistem elemanlarının ömürlerinin 20 yıl olması beklenemez. Topraklama yıllar sonra kolay revize edilebilen bir sistem değildir ve ilk kurulum aşamasında maliyet olarak çok önemsenen bir kalem olmasa da teknik açıdan büyük önem taşımaktadır. Topraklamanın uzun yıllar güneş santraline hizmet etmesi tek amaç olmalıdır.
4-EşPotansiyel Topraklama Barası
Yılkomer olarak her zaman söylediğimiz gibi yıldırım ve aşırı gerilimden korunma ancak 4lü koruma iç yıldırımlık, dış yıldırımlık, topraklama ve eş potansiyel sistemlerin doğru bir şekilde entegrasyonu ile gerçekleşebilir. Ne yazık ki tesislerin topraklama sistemlerinde gördüğümüz eş potansiyel barasistemlerine dikkat edilmediğidir. Potansiyel dengeleme kavramı ihmal edilerek tesislerin farklı bölümleri birbirinden bağımsız topraklanmaktadır. Oysaki doğru olan tesisin topraklama sisteminin eş potansiyel baraya bağlanmasıdır. Böylece işletmenizde herhangi iki nokta arasında oluşabilecek gerilim engellenir ve tüm topraklama korumaları arasında eş potansiyel sağlanır.
5-Akaryakıt İstasyonlarının Yıldırım ve Aşırı Gerilimden Korunması
Yanıcı ve patlayıcı tesisler arasında yer alan benzin istasyonları ani aşırı gerilim ve yıldırımın olumsuz etkilerinden en belirgin şekilde zarar gören noktalardandır. Otomasyon sistemleri, pompa propları, kamera ve güvenlik sistemleri, haberleşme modülleri tesise yönelen darbelerden etkilenerek devre dışı kalabilirler. Benzin istasyonlarının durması ve haberleşme modüllerinin zarar görmesi başta EPDK kanadında olmak üzere ciddi sıkıntılar yaratmaktadır. Bu nedenle akaryakıt istasyonlarının ani aşırı gerilim ve yıldırım darbeleri karşısında profesyonel olarak korunması gerekmektedir.